Ultiem reddingsplan voor Uplace botst op collectieve afwijzing

Een plan om het omstreden winkelcomplex Uplace in een verwaterde versie van de ondergang te redden is al van tafel geveegd. De Vlaamse coalitiepartners trekken er hun handen vanaf.

'Uplace kan er enkel komen als het beperkt blijft tot twee bollenwinkels, een drogisterij en een café.' De Leuvense burgemeester Louis Tobback (sp.a) spant de kroon in de stroom aan negatieve reacties over het plan voor een afgeslankte versie van het winkelcomplex Uplace op een oude industriële site in Vilvoorde-Machelen. Een Vlaamse topambtenaar bracht de voorbije maanden Uplace en de grootste tegenstanders in het grootste geheim bijeen om een oplossing voor het dossier uit te dokteren. De tijd dringt, omdat er een belangrijk arrest van de raad van state aankomt. De kans is bijzonder groot dat de rechters de juridische onderbouw van Uplace torpederen, zodat het over en out is voor Uplace in zijn huidige vorm. Er is een poging tot reanimatie ondernemen, ook omdat de Vlaamse regering schadeclaims van Uplace vreest.

De conclusie van het overleg is door Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) bezorgd aan de Vlaamse regering. De bedoeling is om Uplace in zijn geheel met 35 procent kleiner te maken, ontdekte De Tijd. Vooral de geplande kantoren zijn de grote verliezer van de overlegronde. Er blijft nog 30 procent over van wat origineel gepland stond. Uplace was zelf vragende partij voor de aanpassingen, omdat het bedrijf beseft dat het zich na jaren strijd moet neerleggen bij een troostprijs.

Het voorstel voor een Uplace Light is echter alweer gekelderd voor het goed en wel klaar is. Een verkleind Uplace wordt afgeschoten, zelfs bij tegenstanders die nauw bij de bemiddelingsopdracht betrokken waren. 'Een Uplace Light blijft een shoppingcenter large. Ook met 10 procent minder winkeloppervlakte blijft het een groot winkelcentrum', zegt adviseur Michiel Verhamme van de kmo-organisatie Unizo. Ook de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (sp.a) was bij de onderhandelingen betrokken, maar wat hem betreft blijft het aangepaste voorstel onverteerbaar. 'Een Uplace Light moet qua gevolgen voor het milieu en de mobiliteit niet onderdoen voor het volwaardige project', aldus Bonte. Burgemeester Jean-Pierre De Groef (sp.a) van buurgemeente Machelen is wel positief. Maar hij was ook al voorstander van de maxi-Uplace.

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka noemt Uplace Light een aanvaardbaar compromis. 'Vooral de afslanking van de kantoorruimte lijkt een goede zaak, omdat dat veel verkeersbewegingen genereert tijdens de spits', aldus Peter Van Biesbroeck, directeur van Voka Vlaams-Brabant. De vrees voor een verkeersinfarct op de al overbelaste Brusselse ring is voor veel buurtbewoners en actiecomités de grote reden voor het verzet tegen Uplace.

Bij de Vlaamse meerderheidspartijen wordt ook afwijzend gereageerd. 'Dit is een verouderd project dat niet in de toekomst van Vlaanderen past', aldus de Mechelse burgemeester Bart Somers (Open VLD). 'Uplace is niet waar we in Vlaanderen op moeten inzetten', reageert Vlaams CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel. Minister Muyters wil eerst de uitspraak van de Raad van State afwachten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect