Van kwaad naar erger voor Toshiba

TSatoshi Tsunakawa.  ©© afp

De vernedering van Toshiba neemt almaar grotere vormen aan. De verliezen van het Japanse technologieconern lopen op. En het wordt nu ook gedegradeerd op de beurs.

Het ruim 140 jaar oude Toshiba is al geruime tijd op de dool. De technologiereus was nog volop puin aan het ruimen na een boekhoudschandaal in 2015, toen hij midscheeps werd getroffen door zware problemen bij zijn Amerikaanse nucleaire dochter Westinghouse. Die kampt met grote financiële moeilijkheden en mogelijk boekengeknoei. De problemen zijn zo groot dat Toshiba zelf ook dreigt te kapseizen.

Deze week zag het ernaar uit dat er een oplossing in de maak is. Toshiba staat dicht bij een verkoop van een van zijn kroonjuwelen - zijn divisie voor geheugenchips - aan enkele Japanse staatsinvesteringsfondsen en het Amerikaanse Bain Capital. Maar het is onduidelijk of de broodnodige deal van zo'n 18 miljard dollar (16 miljard euro) er snel komt. Het Amerikaanse Western Digital gaat dwarsliggen. De chippartner van Toshiba stapte in de VS naar de rechter om elke deal die niet zijn zegen heeft te laten blokkeren.

Satoshi Tsunakawa, de CEO van Toshiba, sprak gisteren evenwel verzoenende taal. Hij prees Western als een goede partner, zei het geschil te betreuren en open te staan voor onderhandelingen.

Toshiba moest ook om andere redenen door het stof. Het diende bij de toezichthouders opnieuw uitstel te vragen voor de publicatie van zijn resultaten. Het hoopt zijn definitieve jaarcijfers nu op 10 augustus te publiceren. De onderneming heeft meer tijd nodig om de boeken af te ronden bij Westinghouse. Het uitstel werd toegestaan.

Bovendien moet Toshiba de Japanse Nikkei verlaten. Het aandeel valt vanaf 1 augustus uit de toonaangevende hoofdindex van 225 fondsen en wordt gedegradeerd naar een onderliggend beurssegment. Dat is de eerste stap naar het schrappen van het aandeel.

Alsof dat nog niet genoeg is, diende het concern ook te melden dat het verlies over het voorbije boekjaar nu wordt geraamd op 995,2 miljard yen (8 miljard euro), tegen 950 miljard eerder. En het eigen vermogen belandt nog dieper in de rode cijfers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect