VDAB-personeel ontspringt besparingsdans

De VDAB ontsnapt in grote mate aan de Vlaamse besparingen, maar de arbeidsbemiddelingsdienst zal wel meer moeten doen voor hetzelfde geld.

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) moet de komende vijf jaar niet extra besparen op zijn personeel. Die boodschap bracht Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) gisteren in de raad van bestuur van de overheidsinstelling. Daarmee ontspringt de VDAB grotendeels de besparingsdans van de Vlaamse regering. Dat is opvallend, want andere instellingen die met Vlaams geld gesubsidieerd worden, zoals de VRT, moeten wél snijden in hun personeelskosten.

De sociale partners, die in de raad van bestuur zetelen, reageren opgelucht. 'De VDAB heeft al fors moeten bezuinigen op zijn personeel', zegt Ann Vermorgen van de christelijke vakbond ACV. 'Het zou totaal fout zijn opnieuw te besparen op de begeleiding van werkzoekenden, want daar is nauwelijks nog marge.'

Sinds dit jaar telt de dienst nog 4.688 personeelsleden, ruim 300 minder dan enkele jaren geleden. 'De VDAB is een schoolvoorbeeld van hoe een overheidsdienst door efficiënter te werken meer kan doen met minder geld', luidt het op het kabinet van Muyters.

Toch kan VDAB-topman Fons Leroy niet achteroverleunen, want zijn organisatie moet beknibbelen op de werkingskosten. Zo wordt het budget voor infrastructuur, zoals voor gebouwen en het wagenpark, volgend jaar met 10 procent verminderd.

De werkingssubsidies aan derden dalen met 10 procent. Dat geld wordt onder meer besteed aan contracten met schoonmaakbedrijven, maar ook aan contracten met bedrijven die in opdracht van de VDAB werkzoekenden begeleiden naar een nieuwe baan.

Tot slot zakken ook de werkingskosten, het budget voor specifieke programma's en campagnes, met 6 procent.

De komende weken moet blijken om hoeveel geld het precies gaat en waar gesneden wordt. In vergelijking met het totale budget van bijna 675 miljoen euro zou het evenwel om een beperkt bedrag gaan. Een lid van de raad van bestuur had het gisteren over 16 miljoen euro, maar het kabinet-Muyters wilde dat niet bevestigen.

De vakbonden wijzen er overigens op dat de VDAB de komende jaren nog andere uitdagingen te wachten staat. Door de zesde staatshervorming moet de dienst binnenkort zelf nagaan of werkzoekenden actief op zoek zijn naar een baan. Die bevoegdheid wordt nu nog uitgeoefend door de federale Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Met de nieuwe bevoegdheid wordt evenwel niet het volledige federale budget mee overgeheveld.

Bovendien zal de arbeidsbemiddelingsdienst binnenkort ook 60-plussers moeten begeleiden naar een nieuwe baan. Die zijn nu nog vrijgesteld. 'De VDAB zal dus meer moeten doen met hetzelfde budget', zegt Vermorgen. 'Het wordt nog een uitdaging om dat georganiseerd te krijgen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect