Vlaams Belang naar derde ronde Vlaamse formatiegesprekken

Vlaams Belang-onderhandelaars Chris Janssens (l.), Tom Van Grieken en Barbara Pas. ©© BELGA

De Vlaamse formateur Bart De Wever nodigt het Vlaams Belang ook voor een derde gesprek uit. De N-VA-voorzitter laat nog niet in zijn kaarten kijken over zijn plannen.

Barbara Moens

Terwijl de extreemlinkse PTB de deur voor een Waalse coalitie dichtgooit, blijven in Vlaanderen de gesprekken met het Vlaams Belang lopen. Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) heeft de partij uitgenodigd voor de derde ronde die deze week van start gaat. Een concrete timing voor het gesprek is er nog niet.

Begin deze week rondde De Wever de tweede gespreksronde van de Vlaamse formatie af. Daarbij waren alle partijen - behalve de PVDA - uitgenodigd. In die tweede ronde vroeg De Wever elke partij wat haar inhoudelijke breekpunten zijn voor een Vlaamse regering. De N-VA-voorzitter liet niet in zijn kaarten kijken over mogelijke coalitiepartners. Het is voorlopig voor alle gesprekspartners onduidelijk wat zijn plannen zijn.

De Wever nam gisteren tussen alle gesprekken door de tijd om samen met voormalig vicepremier Jan Jambon af te zakken naar de wekelijkse markt van Bilzen. Zondag wordt in Bilzen opnieuw gekozen voor de gemeenteraad nadat de stembusgang van oktober 2018 ongeldig verklaard is. Vorige week werden ook N-VA-boegbeeld Theo Francken en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken al op de wekelijkse markt gesignaleerd en morgen komt Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) nog langs.

Het Vlaams Belang hoopt zijn goede resultaten bij de parlementsverkiezingen van 26 mei ook op lokaal niveau in Bilzen te verzilveren. Dat zou Bilzen nationaal wel eens relevant kunnen maken, luidt het. Als ex-CD&V-minister Johan Sauwens (de lijsttrekker van Trots op Bilzen) of de liberaal Bruno Steegen (Beter Bilzen) op lokaal niveau met het Vlaams Belang in zee gaan of op gedoogsteun van de partij rekenen, zou dat op Vlaams niveau extra druk kunnen zetten op CD&V en Open VLD om een samenwerking met het Vlaams Belang te overwegen.

De kans dat dat lukt, lijkt echter klein. Zowel de christendemocraten als de liberalen maakten al expliciet duidelijk dat ze het cordon sanitaire niet willen breken.

De N-VA heeft geen veto's uitgesproken. Er kwamen vanuit de partij deze week verschillende signalen. Francken verkondigde dat hij een minderheidsregering met gedoogsteun van het Vlaams Belang niet uitsluit op voorwaarde dat het gaat om het Vlaams Belang van Tom Van Grieken, en niet dat van het Antwerpse kopstuk Filip De Winter. Maar die laatste liet ondertussen weten niet van plan te zijn nog een stap opzij te zetten.

Voormalig Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) zei dan weer dat de kans op samenwerking met het Vlaams Belang klein is omdat er te veel verschillen zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect