Vrije val Gemalto niet te stoppen

Het Britse Victrex levert materiaal voor Apples iPhone. ©REUTERS

De Europese beurzen zijn gisteren met een bescheiden verlies gesloten. Vanuit Wall Street kwam er geen nieuws, want de Amerikanen vierden Labour Day.

Een van de sterkste dalers in Europa was de Franse digitale beveiliger Gemalto, die in Amsterdam noteert. Het bedrijf speelde nog eens een tiende van zijn beurswaarde kwijt tot 38,60 euro, nadat het vorige week ook al 8 procent had ingeleverd na de publicatie van halfjaarcijfers. Die waren zoals gevreesd beroerd, maar nog slechter dan de meeste analisten voor ogen hadden. CEO Philippe Vallée had al in juli de vierde winstwaarschuwing in negen maanden uitgestuurd. De grootste kopzorgen zijn en blijven de krimpende markt voor simkaarten in telefoons en de geflopte lancering van de EMV-chip voor betaaldiensten in de Verenigde Staten. Veel beterschap verwachten analisten niet op korte termijn, vooral omdat Vallée de beloofde strategische update heeft uitgesteld tot 2018.

De Britse maker van polymeren Victrex was de sterkste stijger in de Stoxx600-index, met een sprint van 8,6 procent naar 22,20 pond. Het bedrijf bereikte een akkoord met de Britse fiscus over een belastinggeschil in verband met meerdere patenten. Het bedrijf herhaalde ook de operationele prognoses voor dit jaar. Victrex levert net als Solvay het thermoplastic PEEK voor de productie van Apples iPhones. Het contract van Apple was aanvankelijk alleen voor Solvay, maar het Belgische bedrijf moest wegens een gebrek aan capaciteit een deel uitbesteden aan Victrex. Vorig jaar leverde Victrex zo'n 900 ton PEEK aan Apple.

Intussen bouwde Solvay een nieuwe polymerenfabriek in Augusta in de Amerikaanse staat Georgia. Daardoor beschikt Solvay over een capaciteit om 2.500 ton PEEK per jaar te produceren. Analisten gokken erop dat Victrex daardoor minder aan Apple zal leveren, hoewel velen nog uitgaan van een productieovereenkomst met Solvay waardoor de Britten jaarlijks nog zo'n 150 ton zouden kunnen verkopen aan de Amerikaanse elektronicareus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect