'Weinig slaagkans voor schadeclaims tegen Turteltaks'

De kans is klein dat een schadeclaim tegen de Vlaamse overheid, nu de Turteltaks nietig is verklaard, tot iets leidt.

'Zeer creatief van Michel Maus. Maar de kans op slagen is zeer beperkt', reageren specialisten op de uitspraak van fiscaal expert Maus dat het 'elke Vlaming vrij staat om een schadevergoeding te eisen' van de Vlaamse overheid die al twee jaar de Turteltaks aanrekent. De Turteltaks of Vlaamse energieheffing werd donderdag door het Grondwettelijk Hof vernietigd. Het argument: de taks is een belasting op het stroomverbruik, en dat verbruik wordt ook al op federaal niveau belast. Men kan geen twee keer belastingen heffen op dezelfde belastbare materie.

Fiscaal advocaten die De Tijd contacteerde, laten zich zeer voorzichtig uit over de slaagkansen van claims. 'De kans is uiterst beperkt dat een rechtbank tegen het arrest van het Grondwettelijk Hof zal ingaan. Het Grondwettelijk Hof heeft expliciet beslist dat de Turteltaks voor de jaren 2016 en 2017 behouden blijft', zegt een advocaat.

Ook Test-Aankoop verwacht niet veel van schadeclaims, al is het 'een interessant denkspoor' dat het nog laat onderzoeken. De consumentenorganisatie sprak al een grondwet- specialist aan. 'Die is zeer sceptisch over de slaagkansen. Het is namelijk een recht van het Grondwettelijk Hof om iets te vernietigen en daarbij te bepalen vanaf wanneer de vernietiging ingaat', bevestigt woordvoerder Simon November.

Ondertussen liet Dolor, een andere consumentenorganisatie, al weten dat het een groepsvordering start. Het zal voor iedereen die kan aantonen dat hij het slachtoffer is geworden van de heffing, een morele schadevergoeding van 500 euro eisen van de Vlaamse overheid. Ook hier is de kans op succes zo goed als onbestaande. De geƫiste schadevergoeding is een veelvoud van de betaalde heffingen, voor een doorsnee gezin over 2016 en 2017 samen zo'n 200 euro.

De juristen van AngryMob, dat groepsclaims organiseert, zetten meteen een actie op. Daarvoor hadden gisternamiddag zich al een kleine 700 mensen ingeschreven. De juristen menen de redenering van het Hof - dat de taks voor de voorbije jaren wegens de rechtszekerheid overeind blijft- te kunnen betwisten. Rechtszekerheid kan niet primeren op wettelijkheid, luidt het.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect