'Werkgevers werven begin volgend jaar trager aan'

Acht procent van de Belgische bedrijven plant in de eerste drie maanden van 2018 extra medewerkers aan te werven. Dat is meer dan de 6 procent die het personeelsbestand ziet krimpen. Dat blijkt uit de driemaandelijkse rondvraag van de uitzendgroep Manpower.

Het is wel het tweede kwartaal op rij dat het verschil tussen 'groeiers' en 'krimpers' verkleint. Twee kwartalen eerder was er nog een verschil van 4 procentpunten. Nu is dat verschil teruggevallen naar 2 procentpunten. Het sluit aan bij de trend die Federgon, de federatie van de hr-dienstverleners, vorige maand nog signaleerde: het aantal door uitzendkrachten gepresteerde uren daalde in oktober seizoensgezuiverd met 0,6 procent ten opzichte van september.

De tewerkstellingsdynamiek loopt opvallend uiteen tussen de drie gewesten. In Vlaanderen is ze opvallend optimistisch (+5 procentpunten). In Wallonië is ze voorzichtig (+1 procentpunt), in Brussel is ze negatief (-1 procentpunt). Het zijn vooral de middelgrote en grote ondernemingen die extra mensen willen aantrekken.

Voor het tweede kwartaal op rij sinds het uitbreken van de economische crisis in 2009 zijn de tewerkstellingsprognoses in geen van de 43 bevraagde landen en gebieden negatief. België staat samen met Frankrijk op de 40ste plaats. Enkel Oostenrijk en Italië deden het nog minder goed.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect