Zalando en Belgen leveren pakje waar u bent

De Parcify-fietskoeriers weten waar u bent. Zo kunt u pakjes ontvangen tijdens een wandeling. ©© Parcify

Zalando gaat in zee met het Belgische postbedrijf Parcify. Dat zoekt en vindt u via het gps-systeem van uw gsm en levert uw pakje waar en wanneer u wilt. Eerder strikte Parcify al Bol.com.

Uw pas online gekochte kleding ontvangen terwijl u de hond uitlaat, een terrasje doet of naar de bakker wandelt? Vanaf nu is het mogelijk dankzij een samenwerking van de Duitse webwinkelreus Zalando en het Belgische pakjesbedrijf Parcify. Wanneer die start-up een pakje van Zalando binnenkrijgt in zijn magazijn, vraagt hij de bestemmeling waar en wanneer die het pakje wil ontvangen. Nog tot kort voor de levering kan de klant de locatie veranderen. Omdat Parcify's fietskoeriers hem dankzij zijn smartphone kunnen volgen, zijn leveringen on the go mogelijk. Je mag je wel niet sneller dan vijf kilometer per uur voortbewegen.

'We beginnen met een proefproject met enkele duizenden Belgen in Brussel, Antwerpen en Gent', zegt Zalando-woordvoerder Monica Franz. 'We weten nog niet hoelang de proef zal lopen, maar het gaat in ieder geval om meerdere maanden.' Het experiment gaat enkel door in België en is uniek, want nergens in Europa heeft Zalando al geëxperimenteerd met leveringen onderweg.

De Duitse kledingreus is de tweede grote klant van Parcify, een jaar geleden wist de Belgische start-up al Bol.com te strikken. Belgische klanten van de webwinkel van het Nederlandse Ahold Delhaize moeten 1,99 euro leveringskosten betalen als ze hun pakje onderweg willen ontvangen. Bij Zalando is de dienst voorlopig gratis, maar op langere termijn zal er wellicht voor moeten worden betaald.

Parcify, dat alleen met fietskoeriers werkt, ontstond in 2015, toen de Limburgse ondernemer Jonas Coenen een halve dag vrij nam om thuis een pakje voor zijn schoonouders te ontvangen. Net toen hij even de hond uitliet belde de koerier aan, waardoor Coenen de levering miste. Daarop besloot hij een systeem op poten te zetten dat het mogelijk maakt om een pakje te ontvangen eender waar je je bevindt. Dat idee realiseerde hij door samen te werken met de Antwerpenaar Patrick Leysen, die destijds logistiek e-commercedirecteur was bij supermarktketen Delhaize.

De intussen 39-jarige Coenen en 29-jarige Leysen zijn nog steeds aandeelhouder, maar ze kregen afgelopen september het gezelschap van het postbedrijf Bpost, dat 'een strategisch belang' in het bedrijf nam. Vandaag is Parcify actief in Gent, Antwerpen en Brussel. 'We willen ook actief worden in grote Nederlandse steden zoals Amsterdam en Rotterdam', zegt Leysen. 'In Nederland staat e-commerce nog een stuk verder dan bij ons.' Toch wil hij ook nog verder uitbreiden in België.

Het bedrijf wil niet kwijt hoeveel omzet het intussen boekt en of het al winstgevend is. Er werken 19 mensen bij Parcify. Daarnaast is er een pool van 260 zelfstandige bezorgers.

'BELGISCHE E-COMMERCE STEEDS VOLWASSENER'

Zalando experimenteert niet alleen met leveringen onderweg, sinds begin dit jaar komt de Duitse kledingwebwinkel ook kleding die te groot is of die klanten niet mooi vinden thuis ophalen. Zo moeten ze die zelf niet naar het postkantoor brengen. 'Dat project blijft doorlopen, al is het voorlopig beperkt tot Gent', zegt Zalando-woordvoerder Monica Franz. Voor het project werkt Zalando samen met Bpost-dochter CityDepot.

Eind vorig jaar testte Zalando ook leveringen op zondag, maar daar is het mee gestopt. Dat het geen succes was, wil het niet gezegd hebben. 'We vinden het gewoon interessanter om met andere manieren van leveren te experimenteren.'

Dat Zalando volop experimenteert in België, is geen toeval. 'De e-commercemarkt wordt er steeds volwassener. Met Parcify en CityDepot heeft België interessante start-ups die diensten aanbieden die wij in ons eentje niet kunnen aanbieden.'

Voor Zalando is het momenteel geen prioriteit om pakjes de dag na een bestelling te leveren, zoals webwinkels als Coolblue en Bol.com doen. 'We proberen zo snel mogelijk te leveren, maar voor veel klanten is het niet nodig om hun pakje supersnel te krijgen', zegt Franz.

HOE WERKT PARCIFY

- Klant bestelt pakje en downloadt Parcify-app.

- Klant krijgt melding wanneer pakje aankomt in depot Parcify.

- Klant kiest waar en wanneer hij pakje wil ontvangen.

- Klant kan locatie nog last minute wijzigen.

- Fietskoerier ziet in realtime locatie klant, zoekt hem en levert.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content