'Zloty en Tsjechische kroon blijven sterk in 2018'

In een jaar waarin de euro 12 procent aansterkte tegenover de Amerikaanse dollar, deden twee Centraal-Europese munten het nog aanzienlijk beter. De Poolse zloty en de Tsjechische kroon mogen dan een wat saai imago hebben, ze wonnen afgelopen jaar respectievelijk 4,8 en 5,7 procent tegenover de Europese eenheidsmunt. Ze danken dat in de eerste plaats aan de stevige economische groei. Het lidmaatschap van de Europese Unie helpt beide landen om stap voor stap hun rijkere West-Europese collega's bij te benen en stelt hen ook in staat om dat op een vrij rustige manier te doen.

In combinatie met een krappe arbeidsmarkt - grotendeels te wijten aan emigratie of werken in het buitenland - is de inflatie in de twee buurlanden gestegen tot een eind boven 2 procent. Het jongste inflatiecijfer voor Polen was 2,5 procent, dat voor de Tsjechische Republiek 2,9 procent.

De versnellende inflatie zet de deur open voor renteverhogingen. In augustus was de Tsjechische centrale bank de eerste in Europa die de rente optrok na jaren van ultrasoepel beleid. Verwacht wordt dat er in 2018 nog eens drie renteverhogingen volgen. De Poolse centrale bank kijkt voorlopig de kat uit de boom, maar economen gaan ervan uit dat ook daar in de komende twaalf maanden de rente voor het eerst in vijf jaar wordt opgekrikt.

Met die vooruitzichten zouden de zloty en de kroon dus ook volgend jaar sterk moeten blijven. 'Ik verwacht dat deze gestage, maar misschien saaie prestatie zal voortduren in 2018', zei Gabor Ambrus, strateeg bij NatWest Markets in Londen, aan Bloomberg.

Advertentie
Advertentie