Zomerakkoord is race tegen de klok

Krijgt de regering-Michel het Zomerakkoord tegen 1 januari goedgekeurd of niet? 'De bal ligt in het kamp van het parlement en de oppositie', klinkt het. De druk wordt opgevoerd.

Premier Charles Michel (MR) houdt niet van deadlines, maar als hij vanaf 1 januari van start wou gaan met de verlaging van de vennootschapsbelasting en alle andere relancemaatregelen uit het Zomerakkoord, dan moest hij vrijdagnacht landen. Dat is gelukt, maar het is nog maar de vraag of de wetsontwerpen nog voor het kerstreces door het parlement kunnen worden gejaagd.

Alleen voor het onbelast bijverdienen, de trofee van Open VLD, is beslist dat daar pas vanaf 20 februari mee van start wordt gegaan. Dat heeft te maken met het verzet van CD&V-vicepremier Kris Peeters. Hij stond onder zware druk van het christelijke middenveld, dat storm liep tegen het plan.

Door Peeters' verzet is de temperatuur tussen hem en vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) onder het vriespunt gezakt. Maar iedereen is misnoegd, want door de harde oppositie van CD&V heeft het Zomerakkoord averij opgelopen.

Het zou een totale afgang zijn als de regering er nu niet in slaagt het Zomerakkoord vanaf 1 januari te laten ingaan. De druk wordt opgevoerd. 'Alle teksten zijn ingediend, vandaag start minister van Financiƫn Johan Van Overtveldt (N-VA) de besprekingen. De bal ligt in het kamp van het parlement. De oppositie kan een derde advies aan de Raad van State vragen en de boel vertragen. Maar dat is dan haar verantwoordelijkheid', luidt het in regeringskringen.

Er wordt vooral gekeken naar Ecolo en Groen. 'We willen niet vertragen om te vertragen, maar we willen de teksten - die we rijkelijk laat hebben gekregen - wel op een ernstige wijze bespreken', zegt oppositieleider Kristof Calvo (Groen). 'De verantwoordelijkheid voor de timing ligt bij de regering zelf. We zullen zien.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect