Zwakke loongroei in VS weegt op dollarkoers

De Verenigde Staten hebben in november opnieuw veel jobs gecreëerd. Maar de loongroei ontgoochelde en daarom verloor de dollar lichtjes terrein.

Het aantal banen in de VS steeg met 228.000, tegenover 244.000 in oktober. Dat blijkt uit het jobrapport van het ministerie van Arbeid. Economen hadden slechts 195.000 extra arbeidsplaatsen voorspeld. De werkloosheidsgraad stabiliseerde zoals verwacht op 4,1 procent, het laagste peil in bijna 17 jaar.

De aanhoudende toename van de werkgelegenheid en de erg lage werkloosheid leiden nog niet tot een sterke stijging van de lonen. Het gemiddelde uurloon steeg in november slechts met 2,5 procent jaar op jaar. Dat is meer dan de stijging met 2,3 procent in oktober, maar duidelijk minder dan de verwachte 2,7 procent.

'Voor de markten is de ontgoochelende loongroei het belangrijkste aandachtspunt', zegt ING-econoom James Smith. Maar hij merkt op dat die cijfers misschien nog zijn vertekend door de recente orkanen. Smith denkt dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) volgende week zoals gepland de rente zal verhogen.

De dollar reageerde negatief op het jobrapport. De geringe stijging van de lonen kan tot gevolg hebben dat de inflatie laag blijft en dat de Fed de rente minder verhoogt dan voorzien. De euro noteerde iets hoger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie