'Grote Vlaamse meerderheid voor staatshervorming'

De federale regering beschikt aan Vlaamse kant niet over een meerderheid, maar voor het belangrijkste dossier - de staatshervorming - bestaat een ruime Vlaamse meerderheid. Dat heeft premier Yves Leterme woensdag op Radio1 verklaard.

(belga) - De Vlaamse christendemocraten en Leterme zelf lieten vorig jaar verschillende keren duidelijk verstaan dat er geen sprake kan zijn van een federale regering die aan Vlaamse kant geen meerheid heeft. Nu leiden ze zelf een ploeg die slechts over 42 van 88 Vlaamse Kamerzetels beschikt.

Volgens Leterme heeft de N-VA door de regering niet meer te steunen daarover beslist. Hij benadrukt echter dat voor de staatshervorming, volgens hem het meest essentiële dossier, de sp.a mee in de dialoog zit. Daardoor bestaat voor dat dossier in Vlaanderen een grote meerderheid, stelde hij.

Ligt het zwaartepunt van de regering nu bij de liberalen? "We hebben een regeerakkoord en dat moet worden gerespecteerd. Dat is de basis van de samenwerking. De collega's hebben zich loyaal geëngageerd om het uit te voeren", antwoordde de eerste minister.

Leterme wil naar eigen zeggen overigens voortgaan met de federale regering tot dat regeerakkoord is uitgevoerd. "We hebben daar nog twee à drie jaar voor nodig", luidde het.

De begrotingssituatie ziet er alvast niet zo rooskleurig uit. Leterme kreeg dinsdag nieuwe cijfers binnen waaruit blijkt dat de fiscale ontvangsten nog slechter zijn dan tot nu toe aangenomen. Daardoor groeit het deficit nog. Er moet voor de opmaak van de begroting 2009 5 à 5,5 miljard euro gezocht worden.

De federale regeringsleider ontkende uitdrukkelijk dat er spanningen bestaan tussen hem en Vlaams minister-president Kris Peeters. "Er zal bijzonder veel moeten gebeuren om een speld te krijgen tussen ons (...) Ik heb hem in de politiek gehaald en sta 100 procent achter de inspanningen die hij  gaat leveren", zei hij.

Met het CD&V-congres van zaterdag in zicht gaat Leterme samen met Peeters en vicepremier Jo Vandeurzen nog de boer op om de partijleden in hun provincie te informeren over de politieke situatie. "Opdat ze met kennis van zaken kunnen beslissen", klonk het.

Wat de N-VA betreft, herhaalde de premier tot slot dat de bladzijde nu omgedraaid is. Hij heeft naar eigen zeggen overwogen om ontslag te nemen, maar wil er nu alles aan doen om toch voor een staatshervorming te zorgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud