'Dehaene ontmijnt niet alleen BHV'

Voormalig premier Jean-Luc Dehaene ontmijnt niet enkel het dossier-BHV, maar werkt in vier richtingen tegelijk. Dat schrijft Le Soir woensdag.

(belga) - Dehaene werkt aan het eerste pakket over de staatshervorming waarover begin 2008 een akkoord werd bereikt. 'Experten' van verschillende partijen buigen zich op vraag van Dehaene over de opmerkingen die de Raad van State indertijd had geformuleerd.

Daarnaast buigt Dehaene zich over de splitsing van het gerechtelijk arrondissement. Mogelijk wordt daarbij gewerkt in de richting van een splitsing van BHV in twee gerechtelijke arrondissementen: een (tweetalig) Brussels en een eentalig voor Halle-Vilvoorde.

Er is ook sprake van een reorganisatie van de kieskring BHV. Dehaene zou zich daarbij inspireren op het bijna-akkoord van de lente van 2005, waarbij BHV werd gesplitst met een reeks garanties voor de Franstaligen in de rand, alsook een uitbreiding van de bevoegdheden van de Franse gemeenschap, met name op het vlak van onderwijs, in de zes faciliteitengemeenten.

De vierde richting slaat op de herziening van de Grondwet. Die kwestie zal worden aangesneden tijdens de volgende legislatuur, maar daarvoor moeten nu al enkele artikelen uit Grondwet voor herzien vatbaar worden verklaard.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content