Advertentie

1 op 20 werkende Belgen onder armoedegrens

Een job is geen garantie tegen armoede. Dat blijkt uit nieuwe armoedecijfers. Bijna 5 procent van de werkende Belgen leeft onder de armoedegrens, schrijft De Tijd. Bij de deeltijds werkenden is dat cijfer zelfs in een jaar tijd gestegen van 3,7 naar 7,6 procent, weet ook Het Laatste Nieuws.

(belga) - Hoewel de cijfers op een relatief kleine steekproef slaan maakt federaal staatssecretaris voor Armoedebestrijding Jean-Marc Delizée (PS) zich zorgen over het groeiende aantal 'working poor'. Hij blijft erbij dat een job het beste wapen tegen de armoede is, maar het moet wel een kwaliteitsvolle job zijn.

Vooral wie deeltijds werkt, mag zijn job minder dan ooit beschouwen als een 'absolute garantie' om niet in armoede te vallen of eruit te geraken. Sommigen onder hen verdienen amper 600 euro per maand, minder dan de 'armoedegrens'. Die ligt op 878 euro per maand voor een alleenstaande. Deeltijdse jobs zijn ook vaak beperkt in de tijd.

Delizée merkt ook op dat de recente armoedecijfers niet echt bemoedigend zijn. "Met een armoederisicograad van 15,2 procent in 2007 is van een trendbreuk geen sprake. De voorbije jaren schommelde het percentage al rond 14,5 procent", zegt Delizée. De risicogroepen zijn bekend: vrouwen, eenoudergezinnen en werklozen. Ook wie geen woning bezit, loopt meer risico in armoede te belanden.

In Vlaanderen is ruim 11 procent van de mensen arm, in Wallonië is dat 18 procent. De reden daarvoor is de lagere tewerkstelling in Wallonië (57 procent tegenover 66 procent in Vlaanderen), meer huurders (33 procent tegen 18 procent), een oudere bevolking en een lagere scholingsgraad.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud