Advertentie

'1 tot 2 procent moslims zijn extremisten'

De analisten van de Staatsveiligheid stellen dat 1 tot 2 procent van de moslims in België extremisten zijn. Dat staat te lezen in een rapport van het Comité I over de aanpak van het terrorisme door de Belgische inlichtingendiensten.

(tijd) De Staatsveiligheid meent dat 'slechts een minderheid van personen in de moslimgemeenschap beïnvloed zijn door radicale stromingen'.

De Staatsveiligheid uit ook haar bekommernis ook over migrantenjongeren van de derde generatie die zich steeds vaker 'terugplooien op de eigen identiteit', waarbij ze de westerse waarden verwerpen. De inlichtingendienst waarschuwt dat de individualisering van het radicaliseringsproces zijn taak bemoeilijkt om de dreigingen te detecteren. Islamitische extremisten zijn vaak verenigd in kleine etnische groepjes.

Het Comité I merkt ook op dat de Staatsveiligheid moeilijkheden ondervindt om gespecialiseerde agenten te vinden. Belgen met de nodige talenkennis, zoals van het Farsi en het Urdu, zijn zeldzaam en meestal zijn ze onvoldoende geschoold in onze nationale talen om te slagen voor de verplichte selectieproeven.

Het is ook opvallend dat de militaire inlichtingendienst ADIV zich intensiever bezighoudt met extremisme in België, terwijl dat de hoofdopdracht is van de Staatsveiligheid. 'Sinds 11 september 2001 doen we grote inspanningen om informanten te trekken.'

LB

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud