18.000 mensen stappen sereen mee in Witte Mars

Rond 16.30 uur kwam de kop van de optocht aan op de Bolivarplaats. De familieleden maken zich nu klaar om te speechen. Langs het traject was er ook een kleine herdenkingsplaats voor Glenn Wynants, die in december 2003 werd neergestoken.

(belga) Toen de familieleden van de slachtoffers op de Bolivarplaats aankwamen, werden ze op applaus onthaald. Op de Bolivarplaats spraken familieleden van de slachtoffers de menigte toe. De lokale politie maakt ondertussen gewag van 18.000 aanwezigen.

De vader van Joe Van Holsbeeck zei dat de witte mars in Brussel tegen geweld in steden was en dat deze mars er een is tegen racisme. 'Voor mij zijn die twee zaken met elkaar verbonden, want onzekerheid leidt tot racisme. De politici moeten nu een oplossing zoeken', sprak de man. Hij hoopt dat het gerecht even snel de moordenaar van Mohamed Bouazza vindt als de dader van de moord op Joe werd gevat.

De broer van de vermoorde Mohamed Bouaza hield een heel emotionele toespraak. Ook hij zei dat zoiets nooit meer mocht gebeuren. Net zoals zijn moeder haalde hij zwaar uit naar het Vlaams Belang. De nicht van de vermoorde Malinese oppas, Oulematou Niangadou, had het over 'een barbaars-racistische daad'. Ze stelde zich de vraag waarom Afrikanen niet welkom zijn in Antwerpen terwijl Antwerpenaren altijd welkom zijn in Afrika.

De voorzitter van het organisatiecomité van de witte optocht, Georges Kamanayo, zei dat 'de dader van de moorden was gedreven door een racistisch klimaat in deze stad, dat altijd maar groeit. Dit mag niet nog eens gebeuren, anders zal deze stad in een isolement terechtkomen. We moeten samen werken om racisme uit te roeien.'De familie van de neergeschoten Songül Koç stelde: 'We vragen maar een ding: dat we rustig op een bankje een boekje kunnen lezen.' Kinderen uit de school van de vermoorde Luna zongen na afloop liedjes met een vredesboodschap.Na de toespraken vertrokken de meeste manifestanten naar huis

Premier Guy Verhofstadt roept de politici op om de boodschap van verdraagzaamheid van de Witte Optocht in Antwerpen over te nemen. Dat zei hij vrijdagnamiddag in een korte mededeling. Hij verwijst naar de wetsontwerpen over de bestraffing van racisme, extremisme en xenofobie die de regering afgelopen woensdag goedkeurde.

'Vandaag zijn duizenden mensen in Antwerpen opgestapt in een witte mars. Mensen van verschillende afkomst, kleur en levensbeschouwing. Mannen en vrouwen, kinderen en ouderen. Het is een mars van stil protest geworden tegen racisme en geweld. Een stille schreeuw om meer verdraagzaamheid', aldus de premier.

Verhofstadt steunt de mars en wil de vele mensen bedanken voor hun moed om dit signaal aan de samenleving te geven. 'We moeten blijven opkomen voor een open en verdraagzame maatschappij. Een samenleving waar we ophouden te denken in groepen of huidskleuren. Een samenleving waarin wij elkaar zien als mens'.

De politici moeten zich bij een mars als deze terughoudend maar niet afzijdig opstellen, vindt de premier. 'We moeten als politici deze boodschap van verdraagzaamheid overnemen. We moeten ervoor zorgen dat de slachtoffers niet vergeten worden. Daarom heeft de regering afgelopen woensdag drie voorontwerpen van wet goedgekeurd om de bestraffing van racisme, extremisme en xenophobie en de bestrijding van discriminatie nog daadkrachtiger te kunnen aanpakken', aldus nog Verhofstadt.

Foto: Belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud