6 % procent BTW voor slopen en herbouwen woning

De BTW-verlaging van 21 procent naar 6 procent voor de sloop en de heropbouw van een woning wordt in het kader van het herstelplan van de regering uitgebreid naar heel het land. In tegenstelling tot bij nieuwbouw blijft het niet beperkt tot de eerste schijf van 50.000 euro van de investering.

(tijd) - De verlaging van de btw bij sloop en vervanging door een nieuwe woning bestond reeds sinds begin 2007. De bedoeling van de maatregel was de bestrijding van de leegstand en de onbewoonbaarheid van oude stads­wijken.

De maatregel was evenwel beperkt tot de volgende 32 opgesomde stadsgebieden: Aalst, Anderlecht, Antwer­pen, Bergen, Brugge, Brussel, Charleroi, Dendermonde, Doornik, Elsene, Etterbeek, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, La Louvière, Leuven, Luik, Mechelen, Moeskroen, Namen, Oostende, Roeselare, Schaarbeek, Seraing, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Niklaas, Ukkel, Verviers en Vorst.

Verruiming

Op het selectief karakter van deze selectieve maatregel was veel kritiek omdat er ook in andere steden en gemeenten oude wijken zijn.

Deze beperking tot 32 stadsgebieden valt weg in 2009 zodat dit jaar het volledige grond­gebied in aanmerking komt. Het gaat echter om een tijdelijke maatregel zodat vanaf 2010 opnieuw de beperkte lijst zal gelden.

Zeer grote besparing

Door het niet beperken van het investeringsbedrag (in tegenstelling tot bij de gewone nieuwbouw waar de BTW-verlaging beperkt wordt tot een schijf van 50.000 euro), kan de besparing zeer hoog oplopen. Het slopen en heropbouwen ter waarde van 500.000 euro buiten de 32 opgesomde stadsgebieden met facturatie in 2009 levert een besparing op van 75.000 euro.

Na de publicatie in het Belgisch Staatsblad vorige week is er nu volledige duidelijkheid en rechtszekerheid voor alle facturen die tussen 1 januari en 31 december zijn of worden uitgeschreven.

Patrick Luysterman

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud