600.000 ton afval blijft onverwerkt

(tijd) - Ruim 600.000 ton bedrijfs- en huishoudelijk afval kan in Vlaanderen niet verwerkt worden wegens een gebrek aan verwerkingsinstallaties. Dat schrijft De Tijd. Van vijf aangekondigde installaties zal vermoedelijk slechts één binnenkort van start gaan. Ruim een half miljoen ton afval wordt daarom nog altijd gestort.

Negen op de tien stortplaatsen voor huishoudelijk en gewoon bedrijfsafval hadden eigenlijk dit jaar moeten sluiten.

In Vlaanderen moet 1,9 miljoen ton huishoudelijk afval en bedrijfsafval eigenlijk naar afvalverwerkingsinstallaties. Maar die kunnen slechts 1.285.000 ton aan, ruim 600.000 ton te weinig dus. Eind dit jaar sluit ook nog de afvalverbrandingsinstallatie van Menen, een verlies van 60.000 ton aan verwerkingscapaciteit. De veelbesproken installatie Isvag in Wilrijk blijft zeker open tot 2011. Dit jaar start in Geel hopelijk nog een installatie op met 150.000 ton aan capaciteit. 'Maar er blijft nog steeds een tekort', zegt OVAM.

Het gevolg van de ontoereikende verwerkingscapaciteit is dat er nog steeds afwijkingen worden gegeven op het sinds 1998 geldende stortverbod. De voormalige, groene ministers van Leefmilieu Vera Dua en Ludo Sannen kondigden nochtans aan dat de tien stortplaatsen voor huishoudelijk en gewoon bedrijfsafval uiterlijk in 2005 definitief dicht moesten, met uitzondering van de Hooge Maey. 'De afbouw van stortplaatsen gebeurt langzamer dan gepland', zegt OVAM. 'Er zijn nog altijd vier gewone stortplaatsen open waar zo'n 500.000 ton afval terechtkomt.'

Van het overige onverwerkte afval gaat een deel naar Duitsland voor verbranding of naar speciale stortplaatsen voor gevaarlijk bedrijfsafval.

Nieuwe klassieke verbrandingsinstallaties (roosterovens) mogen in Vlaanderen niet meer gebouwd worden. Veel werd verwacht van alternatieve verwerkingsinstallaties. Die hadden vanaf dit jaar de helft van het huishoudelijk afval moeten verwerken. Het 'Huishoudelijk afvalstoffenplan 2003-2007' voorzag in vijf 'voorbehandelingsinstallaties', samen goed voor een verwerkingscapaciteit van 600.000 ton afval. Die installaties halen de herbruikbare fracties (metaal, zand, vezels_) uit het afval en vergisten of drogen het. Wat dan nog overblijft, moet naar de klassieke afvalverbranding. Van de vijf - al vergunde - voorbehandelsingsinstallaties wordt echter slechts één (Geel, 150.000 ton capaciteit) zeker gerealiseerd. De andere projecten zijn nog altijd in onderhandeling, zijn bevroren of definitief afgevoerd. De alternatieve afvalverwerking komt vooral wegens de hoge kostprijs moeilijk van de grond, waardoor de gemeentelijke intercommunales de investering te risicovol vinden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud