Criminelen mogen proces afkopen

Criminelen die tot 20 jaar cel riskeren, zullen in de toekomst de strafvordering kunnen afkopen met een geldboete. Dat meldt Carl Devlies (CD&V), staatssecretaris voor de Coördinatie van de Fraudebestrijding. De geplande wetswijziging is uniek in de wereld. Ze voorziet in een verregaande vorm van 'plea bargaining' (onderhandelen over de strafvordering), zeker voor een continentaal rechtssysteem als dat in België.

(tijd) - De wetswijziging beoogt vooral een efficiëntere gerechtelijke aanpak van de financiële criminaliteit. Devlies wil vermijden dat complexe fraudezaken jarenlang aanslepen, terwijl de procedure snel kan worden afgerond via een passende geldboete. Maar op advies van het College van Procureurs-Generaal heeft Devlies het systeem niet beperkt tot fraude maar het uitgebreid tot alle misdrijven.

Op elk moment, zolang er nog geen definitief vonnis of arrest is, zal het parket of de onderzoeksrechter de strafvordering kunnen laten vallen in ruil voor de betaling van de overeengekomen boete.

Critici waarschuwen voor klassenjustitie. Devlies: 'Wie geld heeft, kan een schikking betalen. Maar wat rijke criminelen nu uitgeven aan advocaten, zullen ze morgen aan een schikking betalen.'

LB

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud