De Clerck weigerde in te grijpen in Fortis-zaak

©BELGA

Zelfs na de val van de regering-Leterme over de Fortis-affaire is ook Stefaan De Clerck nog gevraagd als minister van Justitie het Fortis-arrest te laten verbreken. Die weigerde op dat regeringsverzoek in te gaan. Zijn voorganger, Jo Vandeurzen, was al zwaar onder druk gezet om als minister van Justitie in te grijpen in de Fortis-rechtszaak.

(tijd) - Artikel 1088 van het Gerechtelijk Wetboek geeft de minister van Justitie de hoogst uitzonderlijke bevoegdheid om een rechtszaak, zelfs nadat alle beroepsmogelijkheden zijn uitgeput, te laten verbreken door het Hof van Cassatie. Dat kan als de rechters hun bevoegdheid zouden hebben overschreden.

Vandeurzen

Verschillende bronnen bevestigen hoe Jo Vandeurzen net voor de val van de regering-Leterme zwaar onder druk is gezet om het artikel 1088 toe te passen om het Fortis-arrest onderuit te halen. Vandeurzen kreeg onder andere van minister van Financiën Didier Reynders (MR) te horen dat het beter was voor de geloofwaardigheid van de regering én voor de relaties met BNP Paribas dat de minister van Justitie de totstandkoming van het Fortis-arrest zou aanvechten, eerder dan een cassatieberoep door de staatsholding FPIM als betrokken partij in de rechtszaak.

Gelijkenis met abortuskwestie

De druk op Vandeurzen was zo groot dat op een bepaald moment is voorgesteld dat hij zijn bevoegdheid als minister van Justitie tijdelijk zou overdragen aan een meer welwillende minister, net als koning Boudewijn in de abortuskwestie. Maar Vandeurzen nam ontslag en de regering-Leterme viel.

Categorieke afwijzing

Opmerkelijk is dat in de regering-Van Rompuy, ondanks de voorgeschiedenis met Vandeurzen en de heisa over de scheiding der machten, opnieuw is gevraagd het bewuste artikel 1088 toe te passen. Ook De Clerck heeft het verzoek categoriek afgewezen.

Vandaag gaat de parlementaire onderzoekscommissie naar de schending van de scheiding der machten door met het verhoren van betrokken magistraten. Voorlopig is de commissie van plan 13 mensen te verhoren. Vandaag zijn vier magistraten aan de beurt. Vandeurzen en Leterme zijn de enige ministers op het lijstje.

LB

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud