Dedecker liet privé-detective De Gucht volgen

Kamerlid Jean-Marie Dedecker (LDD) heeft een tijdje een privédetective ingeschakeld om de mogelijke rol van minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) in een bepaald dossier te volgen. Dat melden VRT en vtm vrijdagavond. Het detectiveagentschap kon geen link vinden. De démarche van Dedecker doet vragen rijzen, maar zelf ziet hij er geen graten in.

(belga) - Dedecker sloot eind november 2008 een contract met een privédetective om te laten uitzoeken of De Gucht via nevenactiviteiten niet in verband gebracht kan worden met gesjoemel rond het gerechtsgebouw in Veurne. De detective gaat ook de activiteiten van de zoon en vrouw van De Gucht na.

Dedecker sluit het contract niet op eigen naam af, maar op naam van een onderneming waarvan hij bestuurder is. 'Blijkbaar wil Jean-Marie alleszins niet openbaar geweten hebben dat hij met detectivebureaus werkt om zijn collega's-politici te checken, waar ze juist mee bezig zijn. En heeft hij daarom een van zijn vele vennootschappen gebruikt om de betreffende detective te betalen', zegt een anonieme getuige op vtm. De detective kon echter geen link vinden tussen De Gucht en het gerechtsgebouw van Veurne.

De praktijk doet vragen rijzen, in de eerste plaats bij minister De Gucht zelf. 'Ik vind dat absoluut niet normaal dat politici zich blijkbaar als taak stellen om andere mensen te laten volgen, onderzoeken. Bij mij zijn politici nog altijd mensen die verondersteld worden verantwoordelijkheid te nemen voor de gemeenschap en dat dat soort mensen dat doet, vind ik eerlijk gezegd niet alleen onbegrijpelijk maar een angstaanjagende zaak', zegt hij aan vtm.

Jean-Marie Dedecker geeft het verhaal toe maar ziet er zelf geen graten in. Hij zegt dat hij getipt was over de 'verdachte verkoop' van het gerechtsgebouw in Veurne. 'Omdat er links naar het buitenland waren heb ik een gespecialiseerd bureau ingeschakeld", zegt Dedecker aan de VRT. "Waarom zou ik daar scrupules over moeten hebben? Ik ben parlementair en ik vind dat het mijn plicht is om te controleren', zegt hij.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content