Radiostilte bij bemiddelaar Reynders

CD&V voorzitster Marianne Thyssen vraagt zich af Open VLD een oplossing wil of een crash. Foto Belga.

Minister van Financiën en MR-voorzitter Didier Reynders probeert als bemiddelaar het overleg over Brussel-Halle-Vilvoorde opnieuw op te starten. De Vlaamse partijen zijn het oneens over de te volgen onderhandelingsstrategie. Reynders bracht zondagavond verslag uit bij de koning. Zowel hij als het paleis gaven geen details vrij.

(tijd/belga) - Volgens het paleis moet Reynders 'zich op zeer korte termijn ervan vergewissen dat de voorwaarden vervuld zijn voor het vlug heropstarten van de onderhandelingen inzake institutionele problemen en in het bijzonder Brussel-Halle-Vilvoorde'. 

Joëlle Milquet, de voorzitster van CdH, reageerde alvast verheugd op het initiatief van het paleis. Milquet zei zich niet te willen vastpinnen op een strakke timing. 'Maar tegelijkertijd is het niet de bedoeling dat we nog treuzelen tot juni, juli of augustus.' Ook Yves Leterme is tevreden met de aanstelling van Reynders tot bemiddelaar.

Open VLD zei zaterdagnamiddag dat er tegen volgende donderdag een oplossing moet gevonden worden voor BHV. Op die voorwaarde is de partij bereid om opnieuw aan de onderhandelingstafel te gaan.

Ontslag

In de mededeling van het Paleis, die zaterdagvoormiddag werd verspreid, werd met geen woord gerept over het ontslag van de regering-Leterme. Nadat premier Yves Leterme donderdag het ontslag van zijn regering had aangeboden, begon de koning vrijwel meteen aan een reeks consultaties.

Hij pleegde donderdag al overleg met de voorzitters van Kamer en Senaat, met Jean-Luc Dehaene en de twee voorzitters van de liberale partijen Open Vld en MR. Vrijdag kwamen de voorzitters van CD&V, cdH, PS, sp.a, Ecolo en Groen! aan de beurt. Groen!-voorzitter Wouter Van Besien trok met een cambiowagen naar het kasteel van Laken. Ook zaterdag zette het staatshoofd zijn consultaties voort. Hij zag de sociale partners, met onder meer het VBO, de vakbonden...

Stof

Na de apocalyptische Kamerzitting van donderdag wil iedereen dat het stof wat gaat liggen. Daarom zullen er dit weekend ook geen kopstukken te zien zijn in de actualiteitsprogramma's van de diverse zenders.

Bij verschillende partijen valt te horen dat de missie van de koning het vertrouwen tussen de partijen moet herstellen. Er zijn de voorbije dagen diepe wonden geslagen, niet alleen tussen Vlamingen en Franstaligen, maar ook CD&V en Open Vld.

De demarche van de Vlaamse liberalen heeft bij de Vlaamse christendemocraten kwaad bloed gezet. CD&V is dan ook niet meteen geneigd om zelf het voortouw te nemen in het herstellen van het vertrouwen. Vandaar dat de koning zich nu richt tot de franstalige liberalen om de brokken te lijmen.

De Croo

Open Vld zei donderdag het vertrouwen in de regering op, maar liet 's avonds al weer weten onder bepaalde voorwaarden toch nog voort te willen onderhandelen over BHV. Er moet voor voorzitter Alexander De Croo sprake zijn van een strikte deadline - bijvoorbeeld volgende donderdag, wanneer de Vlaamse splitsingsvoorstellen in de Kamer kunnen worden geagendeerd - en een strikt onderhandelingskader (de voorstellen van Jean-Luc Dehaene). De Croo herhaalde die condities vandaag in een interview met de krant Le Soir.

Ook Groen! liet vrijdag weten nog te willen voort onderhandelingen en verbond daaraan dezelfde voorwaarden. De meerderheidspartijen moeten het wel eerst eens worden onder elkaar, maar ook de Vlaamse groenen eisen een strikt tijds- en onderhandelingskader.

De Franstaligen zijn wel bereid om voort te onderhandelen, maar aanvaarden geen nieuwe deadline. Zeker volgende donderdag lijkt voor hen geen optie. Alleen al om het vertrouwen te herstellen, zullen al een aantal dagen nodig zijn. Dan blijft er nog nauwelijks tijd over om te onderhandelen, luidt het vrijdag. Zowel PS-voorzitter Elio Di Rupo als zijn cdH-collega Joëlle Milquet lieten zich vrijdag uit in die zin.

Thyssen: wat wil Open Vld?

CD&V-voorzitster Marianne Thyssen vraagt zich af of Open Vld - door opnieuw een deadline te stellen voor het BHV-overleg tegen donderdag - een oplossing wil of een crash van de onderhandelingen verkiest. Zo sneerde ze in het VRT-programma De Zevende Dag naar Open Vld-voorzitter Alexander De Croo. Ook de oppositiepartijen sp.a, N-VA en Vlaams Belang verklaarden het bochtenwerk van de Vlaamse liberalen niet te begrijpen.

Volgens Marianne Thyssen moeten de partners onderhandelingen hebben waarvan ze weten dat ze opschieten. Als er een goed begrip is rond de onderhandelingstafel, mag dat niet verloren gaan door de deadline van iemand, aldus Thyssen. Ze wees erop dat Open Vld door haar demarche de onderhandelingen al met vier dagen heeft vertraagd.

Open Vld-voorzitter De Croo fietste om de kritiek op de nieuwe deadline heen. Volgens De Croo gaat het helemaal niet om zijn deadline, maar om de natuurlijke deadline die opgelegd wordt door het parlement. Donderdag kunnen de Vlaamse splitsingsvoorstellen immers in de Kamer geagendeerd worden.

Volgens sp.a-voorzitster Caroline Gennez en N-VA-voorzitter Bart De Wever is de geloofwaardigheid van de onderhandelingen goed zoek door deadline na deadline op te stapelen.

Van Rompuy

De voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, ziet de regering Leterme 'vernieuwd, versterkt en geherinstalleerd' uit deze crisis komen. 'Een week is erg lang in de politiek,' zo zei Van Rompuy op een conferentie van de Belgische afdeling van de Europese Beweging.

Net als 'vele Belgen, Vlamingen en Franstaligen' hooop ik op een overwinning van het gezond verstand, zo zei de voormalige premier. 'Ik verheug me erop samen te werken met de huidige regering, liet hij zich ontvallen. België zit in de tweede helft van dit jaar de Europese ministerraaad voor. Als Europees voorzitter moet België nauw samenwerken met de 'vaste' voorzitter van de EU-Raad, Van Rompuy.

KV

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud