Europa verwerpt Belgische begroting

Joaquin Almunia, de Europees Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken

De Belgische regering moet haar meerjarenbegroting opnieuw maken. Het hele werkstuk wordt door de Europese Commissie met de grond gelijk gemaakt. Dat is quasi nooit gezien. De cijfers die onlangs werden ingediend bij de Europese Commissie, zijn niet geloofwaardig en er ontbreken concrete besparingen. Dat zal de Europese Commissie woensdag beslissen, in uitzonderlijk scherpe bewoordingen, zo vernam de redactie van De Tijd.

(tijd) - Ieder jaar moeten de lidstaten bij de Commissie een meerjarenbegroting indienen, in het jargon een 'stabiliteitsprogramma'. Op die manier kan de Commissie controleren of de EU-lidstaten wel de Europese begrotingsnormen respecteren. Vooral voor eurolanden geldt een strikte procedure.

De Belgische overheden hebben hun stabiliteitsprogramma met ongeveer een half jaar vertraging ingediend. Als excuus werd verwezen naar de aanslepende politieke crisis en nakende verkiezingen.

Nu de Commissie toch naar de cijfers heeft kunnen kijken, wordt keihard uitgehaald. België moet haar huiswerk opnieuw doen, zo luidt het bij Joaquin Almunia, de Europees Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken.

Dit is quasi nooit gezien. Normaal uit de Commissie twijfels bij bepaalde hypotheses waarop de begroting steunt, of bij bepaalde besparingen, maar hier wordt het hele werkstuk met de grond gelijk gemaakt. Ongeloofwaardige hypotheses, steeds afglijdende begrotingsdoelstellingen voor de periode 2008-2013, eenmalige ingrepen, geen structurele besparingen, ontbrekende informatie, geen hervormingen. De Commissie is ook van oordeel dat België zich niet kan blijven beroepen op de politieke crisis en een electoraal klimaat.

De teneur van de boodschap is ongekend, maar de inhoud komt niet helemaal onverwacht. De Belgische regering was er zich van bewust dat de economische hypotheses achterhaald zijn, dat er geen besparingen opgenomen zijn en dat de cijfers van de deelstaten ontbreken.

Een verwijzing naar de economische crisis zal België niet redden. Maanden terug heeft de Commissie al gezegd dat de EU-lidstaten dit jaar de drie procentnorm voor het begrotingstekort mogen schenden. Iedereen verwacht dat dit voor België het geval zal zijn. Wat nu blijkt, gaat echter verder.

DDW

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud