Gedupeerde Fortisbeleggers claimen 11 miljard van Bos

De Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos ©Photo News

Nederlandse Fortisbeleggers menen nu ook kans te maken met een gerechtelijke procedure tegen minister Wouter Bos van Financiën. Door het arrest van het Hof in Brussel van vorige week zou de aankoop van de Nederlandse staat van Fortis Nederland nietig zijn geworden.

(tijd) - Dertienhonderd Fortisbeleggers in Nederland verenigden zich in oktober in de stichting FortisEffect. Begin januari 2009 spant deze een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. FortisEffect vordert dan dat de transactie tussen Nederland en de Fortis holding van begin oktober ongedaan gemaakt wordt.

Uit de uitspraak van het Hof in Brussel volgt, aldus FortisEffect, dat de verkoop niet langer geldig is. De  Nederlandse Fortisbeleggers hopen dat als Fortis Nederland en ABN Amro weer teruggebracht worden in de Fortis holding, de koers opveert naar het oude niveau. Als de transactie niet terug te draaien is, zal FortisEffect een bedrag van elf miljard Euro van de Nederlandse staat claimen. De dertienhonderd gedupeerde beleggers, tezamen goed voor 2,5 miljard aandelen Fortis, zeggen dat door de ingrepen van Bos de koers van de bankverzekeraar vanaf eind september meer dan vier Euro is gedaald.

Bos heeft zich schuldig gemaakt aan misleiding  door op 29 september, toen de Beneluxregeringen ieder een aandeel namen van 49 procent in de nationale Fortis holdingen, te verklaren dat Fortis was gered. 'Achteraf hebben we gezien dat dit niet waar was', zegt advocaat Adriaan de Gier van stichting FortisEffect. 'Bos heeft in die week de zaak gewoon leeggehaald.'

Overigens is het kort geding van FortisEffect niet alleen gericht tegen de Nederlandse staat, maar ook tegen de Nederlandse toezichthouders en de Fortis holding.

Bos maakt zich geen zorgen over de juridische stappen van de stichting FortisEffect. Hij zegt dat alleen de Fortis holding aansprakelijk gesteld kan worden voor de verkoop van Fortis Nederland. 'Als koper hadden wij niet de plicht om met aandeelhouders hierover te praten.' 


Overigens gaat de nationalisatie van Fortis Nederland en ABN Amro voor Bos al gepaard met financiële tegenvallers. Maandag werd bekend dat Fortis Nederland 1 miljard Euro dreigt te verliezen door de zwendel van de Amerikaanse belegger Madoff, aan wie Fortis leningen had verstrekt. Woensdag besloot Fortis Nederland nog eens 780 miljoen Euro te reserveren om claims af te kopen in verband met de woekerpolissen.

Fortis compenseert de polishouders van beleggingsverzekeringen, die ze te hoge kosten in rekening had gebracht. Verder kan Wouter Bos, als eigenaar van ABN Amro, mogelijk nog een schadeclaim van de Deutsche Bank verwachten. De Amsterdamse bank heeft de overdracht van enkele onderdelen aan de Duitse onderneming gisteren afgezegd. Deutsche bank heeft altijd vastgehouden aan het koopcontract.  

Maarten Bakker

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud