Gezinnen rijker dan ooit ondanks crisis

Het nettovermogen van de Belgische gezinnen is in 2007 met 6 procent gestegen tot een recordhoogte van 1.650 miljard euro. De stijgende huizenprijzen en de toename van het sparen compenseerden ruimschoots de negatieve invloed van de kredietcrisis op de beurs. De gemiddelde Belg had eind vorig jaar een vermogen van 154.000 euro en een doorsneegezin bezat bijna 355.000 euro.

(tijd) - Woningen werden gemiddeld ongeveer 8 procent duurder, blijkt uit de jaarlijkse studie van Stadim. De waarde van het onroerend vermogen steeg daardoor tot 964 miljard.

Het financieel vermogen, de waarde van alle beleggingen, steeg volgens de Nationale Bank met 4 procent tot 851 miljard. De gezinnen spaarden 23 miljard en de niet-beursgenoteerde aandelen werden meer waard.

Maar de gezinnen werden ook geconfronteerd met tegenvallers. De genoteerde aandelen en beleggingsfondsen, die een deel van hun vermogen op de beurs investeren, zagen hun koersen dalen door de internationale financiële crisis. Daardoor vertraagde de groei van het totale vermogen. Voorts valt op dat de gezinnen voor het eerst netto beleggingsfondsen verkochten.

De schulden van de gezinnen stegen met 8 procent tot 165 miljard. Vooral de hypothecaire schulden namen toe. WV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud