'Aanwijzingen van poging tot belemmering rechtsgang'

©AFP

'Er is weliswaar geen juridisch bewijs van een poging tot belemmering van de rechtsgang, maar er zijn ongetwijfeld belangrijke aanwijzingen in die zin'. Dat besluit Ghislain Londers, voorzitter van het Hof van Cassatie, in een uitgebreide brief van 6 pagina's aan Kamervoorzitter Herman Van Rompuy (CD&V).

De langverwachte brief van de voorzitter van het Hof van Cassatie werd rond 16.15 uur verdeeld in de federale Kamer.

Justitieminister Jo Vandeurzen (CD&V), zijn medewerkers, de kabinetschef van premier Leterme (Hans D'Hondt) en de procureur-generaal van het hof van beroep worden prominent in de tekst genoemd.

Bezwarend

Bezwarend voor Vandeurzen, die onmiddellijk na het verspreiden van de brief van het Hof van Cassatie ontslag nam, is ondermeer dat hij de procureur-generaal van het hof van beroep ('het openbaar ministerie') opdracht zou hebben gegeven om een onderzoek in te stellen naar de regelmatigheid van de 18de kamer van het hof van beroep die het bewuste arrest van Fortis vrijdagavond velde. Zoals bekend betwijfelt de procureur-generaal of dat arrest wel wettelijk conform tot stand is gekomen. Eén van de drie rechters (mevrouw Schurmans) was er op het einde niet bij. Zij had alarm geslagen over onregelmatigheden in de rechtsgang.

'Nog nooit voorgekomen'

Volgens de voorzitter van het Hof van Cassatie is die tussenkomst van Vandeurzen 'in een hangende en in beraad gehouden zaak' 'hoogst uitzonderlijk en, naar mijn weten nog nooit voorgekomen'.

Hij besluit:

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud