Karel De Gucht gaat naar Europa

©Photo News

De kogel is door de kerk, de Vlaamse liberaal Karel De Gucht zal de Franstalige liberaal Louis Michel opvolgen in de Europese Commissie. Toch blijven er nog veel vragen open. Wanneer precies zal De Gucht precies zijn ontslag indienen als minister van Buitenlandse Zaken? En wie zal hem opvolgen als minister van Buitenlandse Zaken en als vicepremier?

(belga) - Toen Yves Leterme (CD&V) in maart 2008 zijn intrek nam in de Wetstraat 16 werd de afspraak al gemaakt dat Karel De Gucht (Open VLD) naar Europa zou kunnen gaan, in opvolging van Europees commissaris Louis Michel. Een afspraak die nog eens bevestigd werd, toen Herman Van Rompuy (CD&V) het begin dit jaar overnam van Leterme. Toen werd ook duidelijk dat Leterme zou kunnen terugkeren als minister van Buitenlandse Zaken in de regering-Van Rompuy. En als De Gucht minister van Buitenlandse Zaken zou blijven, dan zou Leterme naar de Europese Commissie kunnen gaan.

De Gucht heeft lang getwijfeld wat hij zou doen. Hij had het almaar moeilijker met de kleine kantjes van de Belgische politiek, maar hij wilde graag nog zijn stempel drukken op de grote regeringsdossiers die op tafel liggen. Tegen de nationale feestdag van 21 juli wil premier Van Rompuy een akkoord in het regularisatiedossier. En belangrijker nog; na het zomerreces staat de aartsmoeilijke opmaak van de begrotingen voor 2010 en 2011 op het programma. Daarna zou De Gucht wel beslissen of hij al dan niet naar Europa zou trekken.

Maar vorige week werd duidelijk dat De Gucht sneller dan hij zelf had verwacht knopen zou moeten doorhakken. De huidige Belg in de Europese Commissie, Louis Michel, zou imemers al op 13 juli zijn ontslag indienen bij de Europese Commissie, om dan een dag later zijn zitje in het Europees Parlement in te nemen. Vanaf 14 juli is daardoor de Belgische stoel in de EU-Commissie niet langer bezet.

De Gucht moest voor 14 juli een beslissing nemen over wat hij zou doen, want de stoel onbezet laten tot het aantreden van de volgende Europese Commissie begin volgend jaar zou ons land binnen Europa heel wat schade berokkenen. Vandaar ook dat De Gucht de knoop heeft doorgehakt.

Wanneer De Gucht precies zal vertrekken, blijft wel onduidelijk. Er wordt niet uitgesloten dat hij nog mee zal onderhandelen over het regularisatiedossier, waarover Van Rompuy tegen 21 juli een akkoord wil. De vraag lijkt vooral te zijn hoe lang hij nog op post kan blijven, om als vicepremier ook nog de besprekingen over de opmaak van de begrotingen 2010 en 2011 mee te maken. ‘Voor een nieuwkomer zou het te zwaar zijn om op deze dossiers in te vallen’, is te horen in de omgeving van De Gucht. Er staat ook niemand klaar.

Wie De Gucht als vicepremier in de regering-Van Rompuy moet opvolgen, is nog maar de vraag. De drie overblijvende Open VLD-ministers vallen daarvoor enkele maatjes te klein uit. Minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt heeft als opvolger van Patrick Dewael nog geen overweldigende indruk gemaakt. Minister Annemie Turtelboom ligt voortdurend onder vuur. En minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne is niet langer de lieveling van Guy Verhofstadt, daarvoor is hij al te onzichtbaar geworden. In liberale kringen wordt er dan ook niet uitgesloten dat er met pionnen zal worden geschoven.

Buiten Open VLD-voorzitter Guy Verhofstadt zelf zijn er weinigen binnen Open VLD die op de hoogte zijn van de mogelijke scenario’s. Verhofstadt laat voorlopig ook niet in zijn kaarten zien, omdat er nog te veel onzekerheden zijn. ‘Alle partijen zitten nu rond de tekentafel om te zien wat ze willen’, is te horen. Zo is het ook maar de vraag of Yves Leterme straks minister van Buitenlandse Zaken wordt, in opvolging van Karel De Gucht. Het gerucht doet de ronde dat Didier Reynders misschien wel eens minister van Buitenlandse Zaken zou kunnen worden en Yves Leterme dan minister van Financiën zou worden.

WVDV

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud