Leterme: 'Niet op hoogte van contacten kabinet'

©BELGA

"De waarheid en de scheiding der machten zijn absolute waarden voor mij. Het is nu aangewezen dat absolute duidelijkheid wordt gegeven. De geloofwaardigheid van Justitie en de instellingen hangt daarvan af." Dat heeft premier Yves Leterme woensdagavond in de Kamer verklaard nadat nagenoeg de voltallige oppositie het ontslag had geëist van de eerste minister.

(belga) - De premier zei dat hij dinsdag verbaasd reageerde op de aantijgingen over beïnvloeding van de rechterlijke macht. "Omdat ik er scrupuleus - ik ken de magistratuur niet zo goed - over gewaakt heb met niemand contact te hebben".

Omdat de berichten woensdag aanhielden, heeft de premier naar eigen zeggen deze morgen aan zijn kabinet gevraagd of er contacten zijn geweest. Rond de middag kreeg hij daarover een inventaris in handen. "Ik heb meteen actie ondernomen omdat de feitelijke waarheid en de scheiding der machten fundamentele waarden zijn in een democratie", dixit Leterme.

Uit de uitleg van de premier blijkt dat hij eerder niet op de hoogte was van de contacten die hij vandaag in de bewuste brief aan minister van Justitie Jo Vandeurzen heeft opgesomd. "Ik heb uitleg gevraagd en gekregen en die informatie aan de minister van Justitie bezorgd. Ik heb dat in volle transparantie en niet achter de rug gedaan", luidde het.

Leterme liet nog weten dat er ook met het kabinet Justitie nog contacten zijn geweest. Na zijn tussenkomst kreeg Leterme nauwelijks applaus van de meerderheidspartijen. Enkel op de CD&V-banken werd geapplaudisseerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud