Leterme bekent contacten met Fortis-magistraten

foto belga ©BELGA

Premier Yves Leterme (CD&V) heeft toegegeven dat zijn kabinet contact heeft gehad met magistraten in de juridische procedures rond Fortis . Maar noch de premier noch zijn kabinet heeft enige poging gedaan om de rechtsgang te beïnvloeden, benadrukte hij in het parlement.

(tijd/belga) - In een brief aan minister van Justitie, Jo Vandeurzen (CD&V) doet Leterme een relaas van de feiten.Volgens de eerste minister vond in eerste aanleg geen enkel contact plaats tussen hem en welke magistraat dan ook. Nadat de teneur van het advies van de rechtbank van koophandel bekend raakte, was er wel een contact tussen iemand van de beleidscel van de premier en de subsituut procureur des konings met de vraag om dit te bevestigen.

Volgens onze informatie bestudeert het Brussels parket de brief van Leterme aan Vandeurzen.

Onderzoekscommissie

Ondertussen is de plenaire zitting van de Kamer voor de tweede maal geschorst. De oppositie vroeg en verkreeg ook een vergadering van de conferentie van de voorzitters. Die besliste in eerste instantie om de Kamerzitting om 16 uur aan te vatten met een debat over dit dossier. Maar op vraag van de meerderheidspartijen werd de zitting andermaal geschorst. De debatten worden om 16.45 uur hervat. 

De meerderheidspartijen zouden momenteel bijeenzitten om de violen gelijk te stemmen. Daarbij zou er een consensus groeien over de oprichting van een onderzoekscommissie die de zaak moet onderzoeken. De oppositiepartijen vragen intussen allemaal het ontslag van Leterme. Ze zijn er niet over te spreken dat de premier de scheiding der machten zou hebben geschonden.

Eerste aanleg

Dinsdag schreef De Tijd al dat er contacten zouden geweest zijn tussen het kabinet van Leterme en Paul Dhaeyer, openbaar aanklager tijdens het proces in eerste aanleg.

Wat de procedure in beroep betreft, waren er volgens de premier geen contacten tussen de beleidscel en de magistraten. Er waren wel verschillende contacten tussen Hans D'Hondt, de kabinetschef van Leterme en hoofd van de Kanselarij, en Jan De Groof, CD&V'er en man van Christine Schurmans, de rechter die het uiteindelijke arrest niet ondertekende. Uit de brief blijkt ook dat Schurmans naar Cassatie is gestapt om dat hof te alarmeren over de ‘mogelijk dramatische wending’ in het dossier.

Niet Leterme, maar kabinetsleden van Leterme zouden dus contacten hebben gehad. Naar verluidt was de premier daar zeer ‘verontwaardigd over’ en heeft hij meteen gevraagd naar een tuchtonderzoek.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud