Lont lijkt even uit BHV-kruitvat

©REUTERS

De Franstaligen zullen het vandaag niet zover laten komen dat in de Kamer wordt gestemd over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV). Daarmee lijkt het kartel CD&V/N-VA, na een week hoog spel, zijn slag thuis te halen. De Franstaligen plooien. De vrees is wel dat zij de factuur alsnog zullen presenteren. De staatshervorming dreigt op de helling te komen staan.

Foto Reuters.

(tijd) - Gaan we opnieuw naar een clash over BHV, die de val van Leterme I kan betekenen? Na een week zenuwoorlog volgt de ontknoping in de Kamer. Vandaag moet duidelijk worden of de Vlamingen overgaan tot een eenzijdige goedkeuring van het wetsvoorstel, zoals ze dat eind vorig jaar ook al deden in de kamercommissie Binnenlandse Zaken. Of starten de Franstaligen toch nog een belangenconflict of een andere procedure, waardoor het BHV-wetsvoorstel weer even van de parlementaire agenda verdwijnt?

Veel suspens zal er niet zijn. Gisteren na afloop van het kernkabinet - waar Yves Leterme (CD&V) en Patrick Dewael (Open VLD) nog een potje ruzie maakten - werd al duidelijk dat de Franstaligen het vandaag niet tot een stemming over BHV laten komen. 'Er zal nooit een stemming zijn', liet PS-vicepremier Laurette Onkelinx weten. 'Er zijn genoeg instrumenten om dat tegen te gaan'

Regie

Factuur

Lege handen

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud