Milquet wil grenzen dicht voor Oost-Europeanen

Joëlle Milquet (Foto Jan De Meuleneir) ©Jan de Meuleneir

België zou als een van de weinige EU-lidstaten zijn grenzen nog tot mei 2011 sluiten voor werknemers uit Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Estland, Letland en Litouwen. Open VLD wil de beperkingen voor die acht EU-lidstaten opheffen vanaf mei, maar tot grote ergernis van de Vlaamse liberalen heeft minister van Werk Joëlle Milquet (cdH) de verlenging van de overgangsmaatregelen opnieuw op de onderhandelingstafel gelegd.

(tijd) - Nog geen handvol EU-lidstaten denkt eraan zijn grenzen nog twee jaar langer te sluiten voor werknemers uit Polen en de zeven andere Oost-Europese landen die in mei 2004 toetraden tot de Europese Unie.

In de regering-Van Rompuy is het hommeles, nu cdH-minister Milquet de beslissing weer ter discussie stelt. Ze schermt onder meer met een vraag van het Brussels Gewest om de overgangsmaatregelen voor de acht EU-lidstaten te verlengen.

Milquet stelt ook vast dat nog niet alle voorwaarden voor de opheffing van de beperkingen, die destijds waren afgesproken in de paarse regering, zijn vervuld. De cdH-minister koppelt de beslissing ook aan het hele pakket maatregelen rond migratie, waarover de regering grondig verdeeld is.

Begin december besloot de federale regering al de grenzen voor werknemers uit Roemenië en Bulgarije nog drie jaar langer gesloten te houden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud