Negen personen verdacht in zaak-Sabena

©Photo News

De financiële onderzoeksrechter Jean-Claude Van Espen heeft het gerechtelijk onderzoek naar het faillissement van de luchtvaartmaatschappij Sabena afgerond en negen personen in verdenking gesteld. Dat heeft het Brusselse parket zaterdagvoormiddag meegedeeld.

(belga) - Het parket bevestigt daarmee een bericht in de krant La Libre Belgique, maar geeft verder weinig commentaar over het dossier.
Het parket zal nu op basis van de conclusies van de onderzoeksrechter zijn eindvordering opstellen en de zaak voor de raadkamer brengen.

Die moet dan oordelen welke personen zich eventueel voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden. Volgens het parket zou het opstellen van die eindvordering vrij snel kunnen gebeuren, maar het dossier zal vermoedelijk pas in het najaar voor de raadkamer komen.

Het dossier over het faillissement van Sabena (foto Photo News) draait rond drie assen. Een eerste is de bestelling van 34 Airbus A320-vliegtuigen terwijl Sabena maar de helft nodig had. Een aantal personen zou evenwel financiële voordelen bekomen hebben door de grote bestelling. In dit onderdeel zijn twee mensen in verdenking gesteld.

Een tweede onderdeel van het onderzoek betreft de boekhoudingspraktijken. Maatschappijen die speciaal naar aanleiding van de bestelling werden opgericht, zijn in de boekhouding niet terug te vinden. Hiervoor heeft onderzoeksrechter Van Espen een persoon in verdenking gesteld.

De andere zes verdachten duiken op als het gaat over bonussen die een aantal bestuurders en kaderleden zouden gekregen hebben buiten medeweten van de fiscus. Dat zou gebeurd zijn via bepaalde mechanismen waarbij buitenlandse filialen werden gebruikt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content