Leterme werkt aan redding economische spoeddossiers

Nu premier Yves Leterme (foto) ervan overtuigd is dat verkiezingen in juni onafwendbaar zijn, tracht hij nog enkele cruciale economische dossiers redden. Daarom wil hij donderdag een laatste ministerraad houden, alvorens over te schakelen naar lopende zaken.

(tijd) - In concreto wil Leterme verzekeren dat de begrotingscontrole alsnog door het parlement geraakt. Dat is cruciaal om geld vrij te kunnen maken voor de veiligheid in Brussel en de brandweer. Daarnaast wil Leterme het fiat van het parlement voor een lening van 1 miljard euro die ons land heeft toegezegd om Griekenland te redden.

Of Leterme daarin zal slagen, is nog maar de vraag. Elke partij gaat voor haar eigen stokpaardje, waardoor de boot overladen dreigt te geraken en te kapseizen. Enkele grote economische dossiers, zoals de beursgang van De Post, de nucleaire deal en het toezicht op de banken, dreigen sowieso stil te vallen.

Tot slot wil Leterme vermijden dat de BHV-crisis leidt tot een blokkering van België. Daarom stelt de premier alles in het werk om de verkiezingen ordentelijk te laten verlopen. Dat kan door nog een noodwet goed te laten keuren. Voorts wil Leterme dat de grondwet kan worden herzien, zodat de kansen op een staatshervorming gaaf blijven. Anders dreigt de vorming van een nieuwe regering te worden gehypothekeerd.

Het paleis consulteert intussen verder de voorzitters van de politieke partijen. De grote afwezige is Open VLD-voorzitter Alexander De Croo. Hij kreeg geen uitnodiging. De Croo prijkt met zijn gezin wel in het weekblad Story.

Intussen hopen sommige Franstalige politici dat verkiezingen alsnog kunnen vermeden worden. Voor Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux zijn verkiezingen nog altijd geen vaststaand feit en 'moet er alles aan worden gedaan om ze te vermijden'. Volgens Javaux blijft een alternatieve meerderheid mogelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud