Overgangsmaatregel voor zonnepanelen

Goed nieuws voor wie vreesde minder premies te krijgen omdat de installatie van zonnepanelen eind dit jaar niet klaar zal zijn. De Vlaamse overheid heeft een overgangsregeling uitgewerkt.

(tijd) - Op 1 januari wordt de premie per groenestroomcertificaat verlaagd van 450 naar 350 euro. Vlaamse gezinnen riskeerden veel geld mis te lopen omdat door een tekort aan materialen de installatie van zonnepanelen vertraging opliep.

Wiens installatie pas in 2010 zou klaar zijn, kreeg 100 euro per groenestroomcertificaat minder en dat voor een periode van 20 jaar. Gevolg was dat particulieren met schadeclaims dreigden tegen de installateurs. 'Noch de consument, noch de installateur mag afgestraft worden voor het materiaaltekort', luidde de kritiek van de elektrofederatie Nelectra.

'Het materiaaltekort is momenteel vooral een acuut probleem voor de omvormers. Er is ook nog wel een tekort aan panelen maar dat is minder dramatisch', zegt Joeri Michiels, adviseur van Nelectra.

De Vlaamse overheid komt nu  tegemoet aan de kritiek en werkte een overgangsmaatregel uit rekening houdende met de specifieke materiaaltekorten.

Volgens de nieuwe regeling komen nog niet in 2009 afgeronde zonnepaneelinstallaties toch in aanmerking voor 450 euro premie per groenestroomcertificaat als:

  • de installatie grotendeels in 2009 is afgerond (d.w.z. panelen moeten geinstalleerd zijn; omvormers nog niet.
  • een eerste keuring (van de al ge├»nstalleerde componenten) kreeg in 2009 
  • als de installatie voor 1 maart 2010 volledig af is (inclusief omvormers en bekabeling)
  • en tegen dan een tweede keuring heeft gekregen.

'De sector is tevreden', stelt Nelectra. Adviseur Michiels schat dat die regeling een oplossing zal bieden voor 60 tot 70 procent van de probleemgevallen. 'Misschien is het 95 procent maar daar durf ik mijn hand niet voor in het vuur steken.'

JDS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content