Parket valt Sabam aan

Foto Photonews ©Photo News

Het Brusselse parket beschuldigt Sabam ervan de auteursrechten die het int, niet correct uit te keren aan de rechthebbende auteurs, componisten en uitgevers. Het parket trekt die algemene conclusie uit de gegevens van een onderzoeksrechter die drie jaar lang de geldstromen onderzocht bij de grootste Belgische auteursvereniging.

De zware beschuldiging staat in een eindvordering die het Brusselse parket zopas heeft opgesteld. De 'algemene betichting' dat Sabam de rechten niet correct verdeelt, is gebaseerd op een reeks malversaties die het Brusselse gerecht bij Sabam vaststelde.

Zo stelt het parket vast dat Sabam bepaalde lijsten met werken van auteurs onvolledig opstelt waardoor die auteurs niet voor al hun werken auteursrechten uitbetaald krijgen. Ook zou Sabam rechthebbenden hebben misleid door tal van kosten bewust verkeerd te hebben voorgesteld in de jaarrekeningen.

De woordvoerder van het Brusselse parket wil geen commentaar geven omwille van het geheim van het onderzoek.

Volgens onze informatie vervolgt het parket zowel Sabam als vijf (ex-) toplui voor de vermoedelijke malversaties. De aangehaalde misdrijven zijn valsheid in geschrifte en misbruik van vertrouwen.

Als de raadkamer Sabam doorverwijst naar de strafrechter en de auteursvereniging wordt veroordeeld, riskeert Sabam een zware schadeclaim te moeten betalen aan de gedupeerde artiesten. Het is nog niet duidelijk welk bedrag de artiesten zouden zijn misgelopen, maar het zou gaan over een aanzienlijk bedrag.

Voor Sabam, dat een jaaromzet van meer dan 200 miljoen euro draait, is de beschuldiging van het Brusselse parket een zware opdoffer. Sabam voert sinds 1 juli een grootscheeps reorganisatieproject uit dat de vennootschap veel efficiënter en transparanter moet maken. Sinds 1 juli is er ook een nieuwe algemeen directeur aangesteld. Maar ook de vorige topman, Jacques Lion, heeft meteen na zijn aanstelling in 1999 noodzakelijke hervormingen doorgevoerd bij Sabam. De woordvoerder van Sabam wilde gisteren nog geen commentaar geven.

Lars Bové

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud