Speculaties over terugkeer Dehaene

Ontslagnemend premier Yves Leterme klampt zich niet vast aan de Wetstraat 16. Als opvolger dook de naam van ex-premier Jean-Luc Dehaene op. Dehaene geeft geen commentaar. Open VLD stelt, bij monde van Bart Tommelein, alvast geen veto tegen Dehaene, maar heeft wel bedenkingen bij het feit dat zij, als lid van de grootste politieke formatie, niet geconsulteerd is.

(tijd/belga) Koning Albert II houdt het ontslag van de federale regering nog altijd in beraad. Zondag raadpleegde hij enkel CD&V-voorzitster Marianne Thyssen. Wellicht zet hij maandag zijn consultaties voort.

Koning Albert rondde zondagavond een tweede consultatieronde af. De eerste en enige die op kasteel Belvédère werd uitgenodigd, was CD&V-voorzitster Marianne Thyssen. Alle ogen zijn dan ook gericht op CD&V. De eerste vraag waarop alvast een duidelijk antwoord is gekomen, is dat Yves Leterme na zijn ontslag niet terugkeert. In de loop van de dag was dan ook duidelijk geworden dat geen van de meerderheidspartijen een doorstart met Yves Leterme zag zitten. 

Dehaene

De vraag is nu wie CD&V naar voren zal schuiven om een nieuwe regering te leiden? Vlaams minister-president Kris Peeters liet alvast weten die kelk aan zich voorbij te laten gaan. De namen van kamervoorzitter Herman Van Rompuy en Jean-Luc Dehaene vallen hier en daar, maar zelf hullen ze zich in stilzwijgen.

De vraag luidt ook voor hoelang die nieuwe regeringsleider aan de slag moet. Stuurt men aan op samenvallende verkiezingen in juni 2009 of opteert men ervoor om een nieuw samengestelde regering de rit te laten uitdoen tot 2011?

Om de puzzelstukken in elkaar te laten vallen, zal ook nog moeten blijken hoe het verder gaat met de communautaire onderhandelingen. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft gevraagd dat er garanties komen. Hij wil dat er in de dialoog van gemeenschap tot gemeenschap nog voor de Vlaamse verkiezingen van juni 2009 deelakkoorden worden afgesloten. Anders dreigen Peeters en CD&V straks in de Vlaamse verkiezingen afgerekend te worden op het fiasco van Leterme.

Franstaligen

Het is echter nog maar de vraag of de Franstalige partijen bereid zullen zijn deze garanties te bieden. De Franstaligen vinden dat deze regeringscrisis niet hun crisis is, er is ook geen communautair tintje aan, en toch zouden de Franstaligen een geste moeten doen om de zaken te deblokkeren. Volgens ontslagnemend Open VLD-minister Karel De Gucht is het alvast een illusie te denken dat de Franstaligen plots communautaire garanties zouden gaan geven.

Er is ook niet veel tijd te verliezen, want de meerderheidspartijen willen liefst snel een doorstart maken. De komende dagen moet duidelijk worden of dat ook zal lukken. Koning Albert zal zijn kerstboodschap in ieder geval pas opnemen op 24 december, de dag waarop die wordt uitgezonden. WVDV

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud