Regering mikt op miljarden uit kernenergie

©Photo News

De geplande verlenging van de levensduur van de kerncentrales kan de regering 500 miljoen euro tot 1 miljard euro per jaar opleveren. Dat vernam De Tijd in regeringskringen.

(tijd) - Minister van Energie Paul Magnette (PS) legt eerstdaags het rapport over het langer openhouden van de kerncentrales op de regeringstafel. De conclusie van de studie zal zijn dat ons land niet zonder kernenergie kan. De regering kan dan terugkomen op de geplande sluiting van de kerncentrales, die paars-groen had beslist. Achter de schermen wordt al een tijd gediscussieerd met Suez-Electrabel over de vergoeding die daar tegenover moet staan.

Suez-Electrabel

Als de kerncentrales langer mogen openblijven, betekent dat een grote winst voor Suez-Electrabel, want de kerncentrales zijn al lang afgeschreven. De overheid wil een deel van die winsten hebben om de gaten in de begroting te dichten.

Als alle kerncentrales in België twintig jaar langer mogen openblijven, krijgt Suez-Electrabel uitzicht op een onverwachte winst, de zogenaamde windfall profits, van 4 tot 16 miljard euro. Wordt de levensduur van de kerncentrales met tien jaar verlengd, dan komen die windfall profits uit op 12 miljard euro. Dat heeft de energiewaakhond CREG uitgerekend in een rapport voor minister Magnette (PS).

Monopoliepositie

De windfall profits van Electrabel bedragen nu 1,8 miljard euro per jaar. In kringen van Electrabel is het niet onbespreekbaar dat de helft daarvan, bijna 1 miljard euro per jaar, naar de Belgische overheid zou gaan, als de kerncentrales langer mogen worden opengehouden. De voorwaarde is wel dat de historische monopoliepositie van Suez-Electrabel in ons land verzekerd wordt. Van een belasting op kernenergie kan daarom geen sprake zijn. Dat was destijds ook de prijs die premier Guy Verhofstadt (Open VLD) moest betalen voor zijn Pax Electrica met Suez. Wel wordt er gedacht aan een veiling, waarbij de overheid zou optreden als aankoopcentrale. Een ander scenario is dat Suez-Electrabel een bijdrage betaalt.

Huiszoeking

Gisteren hield de Raad voor de Mededing nog grote huiszoekingen bij Electrabel en SPE. Er zijn vermoedens dat beide stroomproducenten de prijzen kunstmatig hoog hebben gehouden.

WVDV

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect