Reynders: '125 miljoen aandelen was idee van Fortis Bank'

Het initiatief om te proberen de 125 miljoen niet-stemgerechtigde aandelen te laten meestemmen op de algemene vergadering van Fortis, was een initiatief van Fortis Bank. De regering had daar niets mee te maken." Daarmee schuift minister van Financiën Didier de verantwoordelijk voor het debacle gisteren van zich af. Ook premier Van Rompuy stelt dat Fortis Bank het initiatief nam om alsnog stemrecht te verkrijgen voor de aandelen.

(belga/tijd) - Reynders is de kop van jut na de wegstemming van de Fortis-deal met BNP Paribas. Men verwijt hem het plan te hebben opgevat om 125 miljoen niet-stemgerechtigde aandelen van de overheid alsnog in te zetten. Dat heeft kwaad bloed gezet in het nee-kamp en zou volgens velen tal van twijfelaars alsnog naar het nee-kamp hebben getrokken. Dat is ook de mening van Georges Ugeux, kandidaat-voorzitter van de Raad van Bestuur van Fortis. Aangezien het verschil tussen ja en nee miniem was, wordt het Fortis-debacle op de kap van Reynders geschoven. De Vlaamse kranten spreken van een 'blunder van de regering.

Reynders, die volgens berichten ook al binnen de regering op kritiek zou botsen, schudt de beschuldigingen van zich af. 

'Het was een initiatief van Fortis Bank. De regering had daar niets mee te maken." Dat heeft minister van Financiën Didier Reynders donderdag gezegd op RTBF-radio.

Reynders was ook te horen op Radio 1, maar ging daar maar heel kort in op de kritiek.

"Ik begrijp dat men als het fout loopt altijd een zondebok zoekt", aldus Reynders. "Alle Europese ministers van Financiën leven met die druk. Maar ik ervaar dit niet als een individueel falen. Dit was een collectieve beslissing van de regering."

Reynders zei wel dat hij de emotionele keuze van sommige aandeelhouders begrijpt, maar sprak van een gemiste kans voor de Fortis holding en de aandeelhouders.

"Wij gaan nu verder zonder de holding, ze is geen partner meer. Intussen blijven de spaarders en de belastingbetalers voor ons de absolute prioriteit, net als bij de ingrepen bij andere banken. Voorlopig verandert de neen-stem ook niets in het Fortis-dossier."

De minister van Financiën zei nog dat de meeste Belgische aandeelhouders "ja" gestemd hadden. Volgens Reynders stemde slecht 5 pct van hen tegen.

De vicepremier herhaalde donderdagochtend dat er in principe niet veel verandert. Hij geeft wel toe dat er nu waarschijnlijk meer geld vrijgemaakt zal moeten worden.

"Het wordt nu moeilijker voor de Fortis holding, nu ze alleen staat. Voor de bank zijn er verschillende scenario's: alleen verder gaan, met BNP, of met een andere partner."

Reynders benadrukte nogmaals dat het geld dat de overheid in de banken steekt een investering is die later een meerwaarde moet opleveren.

Later vandaag meeting tussen Frankrijk en België

De regering wacht nu op een juridische analyse om daarna rond de tafel te zitten met de andere betrokken partijen, zijnde BNP Paribas, Fortis Holding en Nederland, Frankrijk en Luxemburg.

Premier Herman Van Rompuy (CD&V) heeft vandaag ook een gesprek met zijn Franse collega François Fillon over hoe de zaak aangepakt moet worden. Daarna volgt nog een persconferentie van de twee eerste ministers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud