Slinkende dividenden slaan gat in begroting

Premier Leterme bij de voorstelling van de begroting in het parlement

De financiële crisis dwingt bedrijven om dividenden te verlagen of zelfs te schrappen, zoals bij KBC. Niet alleen de aandeelhouders voelen dat in hun portemonnee, maar ook de overheid. Volgens een raming van De Tijd dreigt de belasting op dividenden volgend jaar de helft lager uit te komen dan begroot. Dit jaar verwacht de staat 1,55 miljard euro roerende voorheffing te innen.

(tijd) - Samen met de kapitaalinjectie van 3,5 miljard euro kondigde KBC ook aan over 2008 geen dividend uit te keren. Dat is voor het eerst sinds KBC in 1951 naar de beurs trok. Dit jaar keerde de bank-verzekeraar nog ruim 1,3 miljard euro uit aan de aandeelhouders. Maar niet alle aandeelhouders betalen op die dividenden roerende voorheffing. De belasting geldt niet voor buitenlandse en institutionele aandeelhouders.

Dit jaar verwacht de overheid 1,55 miljard euro belastinginkomsten op dividenden. En volgens de meest recente cijfers wordt die doelstelling gehaald.

Voor volgend jaar staat in de begroting een stijging van de inkomsten uit dividenden met 3,8 procent. Bronnen bij de fiscale administratie geven toe dat die doelstelling moeilijk kan worden gehaald. 'Op het moment van de begrotingsopmaak was nog niet bekend dat KBC geen dividend zou uitkeren. Bij de begrotingscontrole moet een en ander worden bijgestuurd', klinkt het.

Niet alleen KBC, maar ook andere bedrijven zullen over 2008 geen dividend uitkeren met alle gevolgen vandien voor de overheidsfinanciën. Op basis van een voorzichtige prognose bij de tien bedrijven die over het boekjaar 2007 het meest uitkeerden aan dividenden, blijkt dat mogelijk ruim de helft minder zal uitkeren. Als dat geëxtrapoleerd naar de roerende voorheffing, kan worden afgeleid dat de staat volgend jaar mogelijk 850 miljoen minder inkomsten zal ontvangen.

Niet alleen de roerende voorheffing uit dividenden dreigen tegen te vallen. Ook andere belastingontvangsten staan onder druk. Fortis, Dexia en KBC betaalden dit jaar al veel minder belastingen dan in 2007. Volgend jaar kan dat nog lager uitvallen. Als bovendien blijkt dat ons land op een recessie afstevent, zal dat ook leiden tot lagere btw-inkomsten.

PBL/KVS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud