Spoorbonden plannen 24-urenstaking

De vakbonden bij de NMBS hebben vrijdag het ontwerp van sociaal akkoord bij het spoor verworpen. Ze dienen een aanzegging in voor een 24-urenstaking van 19 mei om 22.00 uur tot 20 mei om 22.00 uur. 'Het ontwerp is zwaar ontoereikend', luidt de kritiek.

(belga) - ACV-Transcom, ACOD-Spoor en VSOA-Spoor raadpleegden vrijdag hun brede achterban over het ontwerp van sociaal akkoord dat was bereikt met de directie. De vakbondsleden verwierpen het ontwerp. Bij de christelijke vakbond gebeurde dit unaniem, aldus Luc Piens (ACV-Transcom).

Bij de socialistische vakbond gebeurde dit met meer dan 95 procent van de stemmen, aldus Jos Digneffe (ACOD-Spoor).
Volgens Digneffe hebben de leden op elk hoofdstuk van het ontwerp kritiek, en niet enkel op het luik koopkrachtverhoging. 'Vooral ook op de plaagstoten van de directie qua werkorganisatie.'

Het ontwerp dat werd onderhandeld met de directie is een verbetering in vergelijking met vorige onderhandelingspogingen, 'maar voor de basis zwaar ontoereikend', zegt Digneffe. 'Het personeel ziet dat de winst van de NMBS is gestegen, dat de productiviteit is gestegen en vraagt zich af waarom zij dan moeten worden gekoeioneerd.'

Luc Piens (ACV-Transcom) bevestigt dat het personeel niet alleen ontevreden is over het luik koopkracht, maar ook over de eindeloopbaanproblematiek en de wijzigingen aan het arbeidsstelsel bij het spoor.

De bonden dienen een stakingsaanzegging in. Het ziet ernaar uit er zal worden gestaakt van 19 mei om 22.00 uur tot 20 mei 22.00 uur. 'Een dinsdag, dan krijgen we niet het verwijt dat we voor een verlengd weekend gaan', aldus Digneffe.

Onderhandelen

De vakbonden willen met de directie opnieuw rond de onderhandelingstafel gaan zitten. 'Maar de directie zal serieus uit de hoek moeten komen. Een beetje zal niet volstaan', waarschuwt Digneffe.

De NMBS-directie betreurt dat het sociaal akkoord niet werd goedgekeurd. Volgens de groep gaat het om een evenwichtig akkoord. De directie zal er alles aan doen om de stakingsdreiging af te wenden en dus ook de impact en hinder voor de klanten te vermijden, luidt het.

De directie nam al contact op met de bonden om opnieuw rond tafel te gaan zitten. Wellicht gebeurt dat volgende week. Een precieze datum is nog niet bekend.

Vakbonden en directie bij het spoor onderhandelen over een nieuw sociaal akkoord voor de periode 2008-2012. Het gaat om een sociaal akkoord voor zowat 38.000 NMBS-medewerkers.


Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content