Twee PKK-leiders opgepakt bij huiszoekingen

Huiszoeking in Denderleeuw, waar de Koerdische televisiezender Roj TV is gevestigd (Belga) ©BELGA

Twee leiders van Kongra-Gel, opvolger van de Koerdische Arbeidersbeweging PKK, zijn donderdagvoormiddag opgepakt tijdens huiszoekingen in België. Dat meldde de Turkse tv-zender NTV en werd bevestigd door een gerechtelijke bron.

(belga) - De huiszoekingen vonden plaats op 25 plaatsen in België, met name in Brussel, Antwerpen, Charleroi, Verviers, Namen, maar ook in Denderleeuw, waar de Koerdische televisiezender Roj TV is gevestigd. De politie pakte een vijftiental personen op, verklaarden meerdere, voornamelijk gerechtelijke, bronnen.

De zaak wordt geleid door het federaal parket en houdt verband met PKK-activiteiten, de verboden Koerdische Arbeidersbeweging. Een gerechtelijke bron bevestigde dat twee van de opgepakte personen leiders Zubeyir Aydar en Remzi Kartal zijn, twee leiders van Kongra-Gel.
Ongeveer driehonderd politiemensen namen deel aan de huiszoekingen donderdagmorgen. Naast Aydar en Kartal zouden ook meerdere personeelsleden van Roj TV zijn opgepakt, onder wie journalisten.

Het is niet de eerste keer dat er bij de zender, die werd opgericht in 1994, huiszoekingen plaatsvinden. Zeventien personen, voor het merendeel Koerden, werden na eerdere huiszoekingen vervolgd voor witwaspraktijken, valsheid in geschrifte, illegaal wapenbezit en clandestiene tewerkstelling. De kamer van inbeschuldigingstelling van Brussel stelde in 2007 dat de feiten verjaard waren, 11 jaar na het begin van het onderzoek.

Het openbaar ministerie stelde toen dat het onderzoek banden had blootgelegd tussen MED TV (het vroegere Roj TV), de productiemaatschappij Roj en de PKK. De zaak had vooral betrekking op de financiering van de zender. Roj TV zendt programma's uit voor Koerden in Koerdistan en in de diaspora.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content