Van Rompuy wil EU-taks op financiële transacties

©BELGA

Het bericht van De Tijd dat premier Herman Van Rompuy (CD&V) donderdagavond op een diner van de exclusieve Bilderberggroep ervoor heeft gepleit dat Europa meer eigen inkomsten moet aanboren, krijgt steeds meer weerklank. Vooral omdat Van Rompuy heeft laten weten dat hij niet zozeer denkt aan groene belastingen, maar wel aan een taks op financiële transacties.

(tijd) - Het onuitgesproken profiel van Herman Van Rompuy was tot voor dit weekend zijn grote troef om de eerste president van Europa te worden. Maar inmiddels weet heel Europa waar Van Rompuy voor staat: hij brak donderdagavond op een diner van de Bilderberggroep in Hertoginnedal een lans voor meer eigen inkomsten voor Europa.

Dat ‘lek’ was niet onschuldig, want eigen Europese belastingen liggen in Europa bijzonder gevoelig. Het dreigt de kansen van Herman Van Rompuy op het Europees presidentschap te hypothekeren.

Inmiddels heeft de woordvoerder van de premier gepreciseerd wat de boodschap van Van Rompuy op het diner van de Bilderberggroep was. ‘Voor de financiering van de welvaartsstaat zullen nieuwe middelen nodig zijn. Groene fiscale instrumenten zijn een mogelijkheid, maar wel een ambigue: dit type van belastingen zal uiteindelijk uitdoven. Maar de mogelijkheid van financiële heffingen op Europees niveau moeten ernstig bekeken worden en voor de eerste keer ooit staan de grote landen in de Unie daarvoor open’, was letterlijk wat Van Rompuy in zijn speech zei.

Geen ontmijning

Dat nu officieel is meegedeeld dat Van Rompuy op het diner van de Bilderberggroep niet heeft gepleit voor een groene Europese belasting, maar voor een taks op financiële transacties heeft de zaken niet ontmijnd. Integendeel, het pleidooi voor een Europese taks op financiële transacties kan zeker in Groot-Brittannië voor nog heel wat heisa zorgen, is te horen in diplomatieke kringen.

Het risico is groot dat het in de laatste rechte lijn naar de beslissing over de eerste president van Europa zal worden gebruikt tegen Van Rompuy, zelfs al heeft de Britse premier Gordon Brown zelf binnen de G20 gepleit voor een belasting op kapitaalverrichtingen. Zolang de Amerikanen er niet van moeten weten, zal ook de Londense City er zich tegen blijven verzetten.

Dat Van Rompuy in eenzelfde beweging een eigen groene taks in Europa afschiet, wekt al even zeer verbazing in diplomatieke kringen. Want in Europa wordt in stilte, maar wel met de volle steun van Groot-Brittannië, gedacht aan een deel eigen Europese inkomsten, als vanaf 2013 het emissiehandelsysteem wordt uitgebreid naar andere sectoren.

Nu is de opbrengst van die handel in emissierechten nog volledig voor de lidstaten. Op kruissnelheid zou een uitgebreid Europees emissiehandelssysteem jaarlijks kunnen draaien rond 30 miljard tot zelfs 60 miljard euro, zijn de verwachtingen. En het zal nog wel even duren, alvorens deze groene belasting zal uitdoven.

Wim VAN DE VELDEN

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud