‘Arrest versterkt onderhandelingspositie BNP'

Vlnr: Didier Reynders, Yves Leterme, en Baudouin Prot van BNP Paribas (foto Belga) ©BELGA

Het arrest van het Hof van Beroep is geen overwinning voor de aandeelhouders. Het versterkt de onderhandelingspositie van BNP Paribas in de gesprekken over de overname van de helft van Fortis Bank alleen maar. Dat is te horen in overheidskringen.

(tijd) - Naast de voorbereiding van een juridische procedure tegen het arrest van het Hof van Beroep, is de staat ook aan het onderhandelen met BNP Paribas. De staat heeft nog steeds als doelstelling dat Fortis Bank wordt verkocht aan de Franse bank. Ze hoopt de 49,9 procent die door het arrest niet geblokkeerd is snel door te kunnen verkopen aan BNP Paribas.

Laurent Arnauts van het advocatenkantoor van Modrikamen - dat ruim 2.200 Fortis -aandeelhouders verdedigt – vindt dat geen goed idee. Hij verklaarde zondagmorgen in De Zevende Dag dat dankzij het arrest de regering twee maanden tijd heeft om een betere deal uit te werken voor de aandeelhouders. In overheidskringen is te horen dat het arrest voor de aandeelhouders helemaal geen overwinning is. ‘Niet de aandeelhouders maar BNP Paribas staat na het arrest in een sterkere positie’, luidt het.

Tijdens de onderhandelingen met BNP Paribas die in oktober hebben geleid tot de gedeeltelijke overname van Fortis Bank, heeft de staat er steeds mee gedreigd dat een volledige nationalisering van Fortis Bank een volwaardig alternatief was. Op die manier probeerde ze de prijs op te drijven. Intussen is duidelijk geworden dat de staat geen voorstander is van een dergelijk nationaliseringsscenario. En ook BNP Paribas weet dat.

Zij staan dus als enige overnamekandidaat sterk in hun schoenen, luidt de redenering van de staat. ‘Indien de Belgische staat een hoge prijs vraagt, zal BNP Paribas afhaken’, zegt een goedgeplaatse bron bij de overheid. ‘De vraag is hoe ver het geduld reikt van de Fransen’, klinkt het verder.

De Belgische staat sprak in oktober met BNP Paribas af om 75 procent van Fortis Bank te verkopen aan BNP Paribas. Dat zou deze maand gebeuren. In ruil daarvoor zou de Belgische staat een belang van 11,6 procent in de Franse bank krijgen. Die beslissing is door het arrest bevroren. Daarom onderhandelt de staat nu met BNP Paribas over een snelle verkoop van de 49,9 procent die niet geblokkeerd is door het arrest. PBL

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud