Aantal Belgen dat emigreert stijgt met 15 procent

Almaar meer landgenoten trekken weg uit eigen land. Dat blijkt uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Het aantal emigraties is in vier jaar tijd met 15 procent gestegen.

(belga) In een jaar tijd hebben maar liefst 20.614 Belgen hun land definitief vaarwel gezegd, schrijft Het Belang van Limburg zaterdag.

Om verschillende redenen ruilen de Belgen hun vaderland in voor een nieuw oord. 'Al hebben de meeste beslissingen een economische grondslag,' zegt Etienne Van Hecke, professor Sociale en Economische Geografie van de KULeuven. Dat er nu meer landgenoten wegtrekken uit Belgiƫ heeft volgens Van Hecke te maken met het openstellen van EU-grenzen en de toenemende globalisering.

Zo zijn er twee groepen emigranten. 'Aan de ene kant zijn er de oudere Belgen,' zegt de KUL-professor. 'Zij trekken naar het buitenland om daar permanent te gaan wonen.'

'De jongere emigranten veranderen eerder om economische redenen van decor', aldus Van Hecke. 'Zo zijn er heel wat jonge werknemers die Belgiƫ vaarwel zeggen om voor een multinational te gaan werken.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud