Advertentie

Aantal premies voor energiebesparende ingrepen in de lift

De Vlaamse premie voor dakisolatie werd gelanceerd in januari en intussen werden er al 4.500 dossiers ingediend.

Er worden in Vlaanderen steeds meer premies uitbetaald aan mensen die energiebesparende ingrepen doen. Zo is het aantal premies van de netbeheerders voor ingrepen zoals het plaatsen van dakisolatie of superisolerende beglazing tussen 2007 en 2008 met 73 procent gestegen.

(belga) - Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister voor Leefmilieu Hilde Crevits zondag heeft bekendgemaakt naar aanleiding van de Vlaamse Renovatiedag.

In 2008 keerden de netbeheerders in totaal bijna 100.000 premies uit, een forse stijging tegenover de 57.000 premies in 2007. Vooral het plaatsen van superisolerende beglazing, met bijna 41.000 premies, en condensatieketels, met bijna 35.000 premies, blijkt populair. Ook voor dakisolatie keerden de netbeheerders bijna 20.000 premies uit.

Omdat het plaatsen van dakisolatie in de cijfers toch wat achterop hinkte, besliste minister Crevits een bijkomende Vlaamse premie voor dakisolatie in te voeren. Die nieuwe premie werd gelanceerd in januari 2009 en intussen werden er al 4.500 dossiers ingediend voor een totaalbudget van 1,9 miljoen euro of zo'n 420 euro per aanvraag. Door de combinatie van de premies, wordt het plaatsen van dakisolatie in de helft van de gevallen kosteloos, stelt minister Crevits.

Ook de Vlaamse premie voor niet-belastingbetalers is volgens de CD&V-minister een succes. Die premie werd ingevoerd om een fiscale scheeftrekking uit de wereld te helpen. Zo voorziet de federale overheid een fiscaal voordeel bij bepaalde energiebesparende investeringen. Maar gezinnen die geen of niet genoeg belastingen betalen, kunnen van die fiscale aftrek geen gebruik maken. Gezinnen met een klein inkomen maar met een groot potentieel voor energiebesparingen bleven dus in de kou staan.

Om die scheve situatie recht te zetten, werd vorig jaar een Vlaamse premie in het leven geroepen. Voor dakisolatie, hoogrendementsbeglazing en condensatieketels kunnen "niet-belastingbetalers" een premie krijgen die vergelijkbaar is met het fiscaal voordeel op federaal vlak.

Op 9 maanden tijd zijn er meer dan 5.000 aanvragen ingediend. Het toegekende bedrag van de premie bedraagt gemiddeld meer dan 1.600 euro. Minister Crevits benadrukt daarbij dat drie kwart van de aanvragers ouder zijn dan 60 jaar.

"Met een door en door sociale maatregel gaan nu eindelijk ook mensen met een laag inkomen, kansarme beschermde klanten, bejaarden hun huis isoleren, die dit anders niet zouden gedaan hebben. Tegelijk ook een door en door ecologische maatregel, goed voor een jaarlijkse besparing van 37 miljoen kilowattuur, of 24.000 ton CO2", aldus nog minister Crevits.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud