Aantal verdachte geldtransacties stijgt met 21 procent

De antiwitwascel CFI (Cel voor Financiële Informatieverwerking) kreeg nog nooit zo veel meldingen van verdachte geldtransacties als vorig jaar. Dat blijkt uit haar jaarverslag. In 2008 waren er 15.554 meldingen tegenover 12.830 in 2007, wat een stijging met 21 procent betekent. Dat schrijft De Tijd vrijdag. Volgens De Morgen is het aantal opgespoorde witwasverrichtingen in vennootschappen in 2008 ruim in waarde verdubbeld, tot 213 miljoen euro.

(tijd) - De CFI kreeg meer meldingen binnen, maar minder geldtransacties waren ook écht verdacht. De witwascel analyseerde de meldingen en vond 937 (-20 procent) dossiers voldoende verdacht om ze door te spelen aan de parketten. In die dossiers is wel meer verdacht geld aangetroffen: 711 miljoen euro (+13 procent).

Die stijging is in grote mate toe te schrijven aan twee criminaliteitsvormen: misbruik van vennootschapsgoederen en frauduleuze faillissementen. Het aangegeven bedrag voor beide categorieën samen is in een klap ruim verdubbeld tot 213,3 miljoen euro, tegenover 81,6 miljoen euro in 2007. Ten opzichte van 2005 gaat het zelfs om een verzevenvoudiging.

Door de financiële crisis lijken bovendien de klassieke technieken om crimineel geld wit te wassen weer in trek te komen, zo stelt Jean-Claude Delepière, de voorzitter van de CFI. 'Een van die klassieke technieken is een web creëren van transacties, waarbij na verloop van tijd het spoor onduidelijk wordt en het voordeel van de twijfel voor de criminelen begint te spelen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud