Advertentie

Aanvragen zonnepanelen breken alle records

©Kievit/Hollandse Hoogte

Het succes van zonnepanelen piekt en blijft pieken. De Vlaamse reguleringsinstantie VREG kreeg de voorbije vijf maanden evenveel aanvragen als in 2008, wat al een topjaar was. "Het is een virus", aldus topman André Pictoel. De VREG wordt erdoor bij tijden "verlamd".

(belga) - Eind 2008 waren er ruim 12.000 photovoltaïsche installaties (zonnepanelen). Dat jaar alleen al was er een verdrievoudiging van het aantal aanvragen. 2009 breekt echter alle records: het aantal aanvragen steeg van 12.000 tot 15.000 eind maart, en vandaag is dat gestegen tot zowat 20.000.

"Dit jaar zijn er al evenveel aanvragen als gans 2008", aldus Pictoel, gedelegeerd bestuurder van de VREG. De Vlaamse reguleringsinstantie denkt dat eind dit jaar het aantal van 30.000 installaties zal worden bereikt. Het geïnstalleerd vermogen eind 2008 van de zonnepanelen bedroeg 60 MW.

Subsidieregeling

Het succes van de zonnepanelen betekent een enorme werklast voor de VREG, die instaat voor de verwerking van al die aanvragen. Het aanhoudende getelefoneer van aanvragers zorgt ervoor dat de VREG bij tijden wordt lamgelegd. De VREG roept aanvragers dan ook op de aanvraag online in te dienen, wat voor een rappere verwerking zorgt. De wachttijd voor aanvragen bedraagt 2 à 2,5 maanden, voor online-aanvragen is dat anderhalve maand.

Het enorme succes van de laatste maanden valt mee te verklaren door de subsidieregeling. Vanaf 2010 krijgen gezinnen iets minder voor hun opgewekte groene stroom.

Klachten

De VREG krijgt niet alleen meer aanvragen voor zonnepanelen. Ook het aantal klachten dat de regulator binnenkrijgt stijgt fors: met 27 procentt in 2008. Een echte aanleiding is er niet. De meeste klachten gaan nog steeds over meterstanden, problemen bij een verhuis, de gratis kwh of aansluitingen.

De VREG krijgt ook heel wat klachten waarvoor het eigenlijk niet is bevoegd. Die neemt ze toch op zich, omdat er nog steeds geen federale ombudsdienst is. Er zijn signalen dat die federale dienst er nu toch weldra zou komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud