'AB InBev-toplui willen Amerikaans staatsburger worden'

Carlos Brito

Carlos Brito, de CEO van biergigant AB InBev, en CFO Felipe Dutra hebben onlangs met miljoenen aandelen geschoven en daarbij kleine verliezen geleden. De krant De Morgen meent nu de achterliggende reden voor die spiegeltransacties te hebben ontdekt: Brito en Dutra zouden Amerikaans staatsburger willen worden.

(tijd) - Brito verkocht op 16 december een pakket van 1,72 miljoen aandelen AB InBev voor 62,18 miljoen euro. Een dag later kocht hij de aandelen weer in voor 62,24 miljoen euro. Dutra verkocht op 17 december een pakket ter waarde van 29,07 miljoen euro en kocht ze daags daarop terug voor 29,09 miljoen euro.

De Morgen vernam uit goede bron dat deze transacties, die volgens AB InBev te maken hebben met een 'optimalisering' van persoonlijke vermogens, zijn doorgevoerd om fiscale redenen. Sinds de overname van Anheuser-Busch koesteren Brito en Dutra plannen om het Amerikaans staatsburgerschap te verwerven. Maar met een Amerikaans paspoort zouden ze onderworpen zijn aan de Amerikaanse meerwaardebelasting (capital gains tax). Dat betekent dat ze getaxeerd zouden worden op de koerswinst die AB InBev sinds de kapitaalverhoging van november 2008 heeft gerealiseerd.

Amerikanisering?

Een aandeel AB InBev kostte toen 6,45 euro. Brito kocht toen ongeveer 1,8 miljoen aandelen, die nu ongeveer 36,5 euro het stuk waard zijn. Door de aandelen te verkopen voor hij zijn nationaliteit verandert, zou hij ontsnappen aan een forse belastingaanslag op ongeveer 30 euro per aandeel. Tegen de gangbare Amerikaanse meerwaardebelasting van 15 procent zou Brito aldus ongeveer 7,7 miljoen euro fiscaal hebben bespaard.

AB InBev wou geen commentaar geven op een mogelijk Amerikaans staatsburgerschap van de topmanagers. Het zou wel kunnen wijzen op een verdere amerikanisering van de groep, meent De Morgen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud