ABVV gaat staken voor 14 oktober

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw

Het ABVV gaat voor 14 oktober een nationale actiedag met stakingsacties houden. Dat heeft de socialistische vakbond dinsdag bekendgemaakt. Het ABVV wil ook het ACV in de acties betrekken.

(belga) - De vakbond is het immobilisme van de regering tegenover de koopkrachtproblemen en de voortdurende aanvallen van de werkgevers op de index beu. De druppel die de emmer deed overlopen voor de socialistische vakbond, was het linken door de werkgevers van de welvaartsvastheid aan verdere lastenverlagingen voor de bedrijven. 'Dat is de werknemers gijzelen', dixit Rudy De Leeuw, voorzitter van de vakbond.

Daarom heeft het federaal comité van het ABVV beslist tot een nationale actiedag met stakingsacties, afgedekt door een aanzegging voor gans het land en alle sectoren. Die komt er voor 14 oktober, als de regeringsverklaring in het parlement komt en de begroting wordt voorgesteld. Mogelijk wordt het een dag in de week van 6 tot 10 oktober.

Wat de acties precies gaan inhouden is nog niet duidelijk. Of het een nationale 24 urenstaking wordt, wou De Leeuw niet zeggen. 'Het wordt alvast geen betoging van noord naar zuid of een bezetting van de ring. Het worden acties op het terrein, in de bedrijven', aldus De Leeuw.

Het ABVV wil ook het ACV in de actie betrekken. Morgen/woensdag ontmoeten beide bonden elkaar daarover. Een beslissing is niet meteen te verwachten: donderdag heeft het ACV pas zijn bestuursvergadering.

De actie is gericht tegen de regering en de werkgevers. De vakbond zegt nog steeds te wachten op een antwoord van de regering op de koopkrachtgrieven. De toegezegde 100 miljoen euro zijn onvoldoende en niet concreet genoeg, luidt het. Er is wel geld voor de notionele intrestaftrek en lastenverlagingen voor de bedrijven, maar van de vraag van de bonden voor een BTW-verlaging op gas en elektricteit of inspanningen voor het woonwerkverkeer en een sociaal belastingkrediet komt niets, luidt het voorts.

De vakbond is de provocaties van de werkgevers over de index 'beu', aldus De Leeuw. Dat geldt ook voor de voorstellen om te snoeien in de openbare diensten. De druppel die de emmer deed overlopen, was de 'blokkering' door de werkgevers van het welvaartvastmaken van de uitkeringen. De werkgevers koppelen dit aan lastenverlagingen voor de bedrijven. De vakbond vindt dit een dossier voor het interprofessioneel overleg en vindt dat dit neer komt op het gijzelen van de werknemer en 'chantage'. Het overleg over de welvaartsvastheid dient 'onvoorwaardelijk' te zijn, aldus De Leeuw.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud