Acht op tien betaalt te veel voor woonkrediet

Acht op de tien Belgen laten geld liggen bij de financiering van hun woning. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van adviesketen Immotheker bij 428 Belgen.

(belga) - Uit cijfers van Immotheker blijkt onder meer dat de rentekost in de keuze tussen lenen aan vaste rentevoet en lenen aan variabele rentevoet kan oplopen tot bijna 110.000 euro bij een lening van 158.000 euro. Dat is het gemiddelde geleende bedrag voor een woning in Vlaanderen.

De hoofdoorzaak van de financiële onwetendheid van de Belg is de financiële complexiteit bij aankoop van een woning. Daarom lanceert Immotheker de Woonbegroting, een vorm van advies waarbij niet alleen gekeken wordt naar de rentevoet van een lening, maar waarbij ook fiscale besparingen en juridische aspecten in rekening worden gebracht.

Juridische aspect

De meerderheid van de Belgen heeft weinig kennis van het juridisch aspect van lenen. "Bij het afsluiten van een lening zijn de meeste consumenten niet bezig met het erfrecht. Dat kan later voor problemen zorgen", zegt John Romain van Immotheker. Daarom neemt Immotheker ook dat luik op in de Woonbegroting.

De situatie is bovendien erg complex. "Feitelijk samenwonenden hebben een vijftiental mogelijkheden om elkaar te beschermen", legt Romain uit. De consument wordt in de Woonbegroting daarvan op de hoogte gebracht. Er wordt bovendien een analyse van de rentemarkt gemaakt, met de kansen en risico's van kredietformules, de bruto en netto woonlasten en maximale vermogensaangroei en fiscale optimalisatie.

Gouden tijden

Romain benadrukt dat het momenteel gouden tijden zijn om te kopen en te lenen. "De winstmarges bij de banken staan immers als gevolg van de rentedalingen onder druk", zegt Romain. De winstmarges bij de bank bij een variabele rentevoet bedragen nauwelijks 0,10 procent.
Volgens Romain mag de consument zich bij een lening met een variabele rentevoet overigens niet blindstaren op de rente. "Wie zijn woning optimaal wil financieren, heeft meer nodig dan enkel die goede rentevoet." Bij Immotheker ontleende 70 procent van de klanten in 2008 via een variabele rentevoet.

Uit een vijftig pagina's tellende studie van Immotheker blijkt bijvoorbeeld dat de kans dat de rente bij een vaste rentevoet op dertig jaar positief kan worden aangepast, 40 procent bedraagt. Terwijl dat percentage bij een variabele rentevoet 65,83 procent bedraagt. Volgens Romain is er in de laatste tien jaar maar één periode geweest waarin het aan te raden was om voor een lening met vaste rentevoet te kiezen, rond maart 1999. Op dat ogenblik bevonden de percentages voor vaste en variabele rentevoet zich in elkaars buurt en op een laag niveau.

Schuldsaldoverzekering

De consument krijgt in de Woningbegroting ook de nodige uitleg over de schuldsaldoverzekering. "Bijna alle Belgen die sinds 2005 hun woning kopen, krijgen een maximaal fiscaal voordeel dankzij hun woonlening. Dan is het beter om de premies van de schuldsaldoverzekering fiscaal niet meer in te brengen: bij een overlijden zou de begunstigde immers jarenlang extra belast worden, terwijl er geen enkel fiscaal voordeel is geweest", besluit Romain die vindt dat de consument goed begeleid moet worden bij het afsluiten van een lening.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud